Ispraćaj biciklista i učesnika “Marša-mira” prema Srebrenici u subotu 7. jula

0
339
planinari2017

Nakon podne namaza  donjovakufljani će i ove godine u subotu 7. Jula 2018 godine ispred Baš džamije ispratiti  13 biciklista i  45 pješaka koji će 11. Jula u Srebrenici prisustvovati komemoraciji i dženazi ubijenim Srebreničanima jula *95. Godine.

Tradicinalno učesnici marša mira “Nezuk – Potočari”, su i naši donjovakufljani, koji svake godine učestvuju na istom u  organizaciji Planinarskog Društva “Dubrave”  iz Donjeg Vakufa. “Marš mira 2018” Nezuk-Potočari, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njezinoj okolici, bit će organiziran od 8. do 10. jula. Cilj  marša je odavanje počasti žrtvama genocida te podsjećanje na stravične zločine nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a” Srebrenica u julu 1995. godine. Učesnici po završetku “Marša mira” prisustvuju komemoraciji i obavljanju dženaze-namaza i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica s lokacija kojima su i sami prolazili u sklopu planirane maršute.Svaka od dionica u “Maršu mira” duga je između 25 i 30 kilometara. Kolona kreće 8. jula iz Nezuka u općini Sapna.

U organizaciji Kluba ekstremnih sportova “Limit” iz Bihaća, i ove godine bit će upriličen biciklistički maraton “ Bihać –Srebrenica  „Da se nikad ne zaboravi I ne ponovi Srebrenica.” Na biciklističkom maratonu ukupno učestvuje nekoliko stotina biciklista, od kojih je 13 iz Donjeg Vakufa. Naši biciklisti kreću prema Bihaću također u subotu . Polazak maratona iz Bihaća je u nedjelju 8. jula sa Gradskog trga u Bihaću u 8,00 sati, dok kroz Donji Vakuf na putu od Bihaća do Srebrenice, proći u ponedjeljak oko 10. Sati.  I ovom prilikom donjovakufljani će biciklistima pripremiti doček u centru Donjeg Vakufa, a predstavici Limita i učesnici biciklističkog marotona ,proučit će fatihu i  položit cvijeće na Šehidskom centralnom obilježju u Donjem Vakufu, ovog ponedjeljka.