Ispraćaj biciklista i učesnika “Marša-mira” prema Srebrenici

0
81

Nakon džuma namaza donjovakufljani su ispratili 15 biciklista I 42 pješaka koji će 11. Jula u Srebrenici prisustvovati komemoraciji I dženazi ubijenim Srebreničanima jula *95. Godine.

Tradicinalno učesnici marša mira “Nezuk – Potočari”, su i naši donjovakufljani, koji svake godine učestvuju na istom u  organizaciji Planinarskog Društva “Dubrave”  iz Donjeg Vakufa. “Marš mira 2017” Nezuk-Potočari, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njezinoj okolici, bit će organiziran od 8. do 10. jula. Cilj  marša je odavanje počasti žrtvama genocida te podsjećanje na stravične zločine nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a” Srebrenica u julu 1995. godine. Učesnici po završetku “Marša mira” prisustvuju komemoraciji i obavljanju dženaze-namaza i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica s lokacija kojima su i sami prolazili u sklopu planirane maršute.Svaka od dionica u “Maršu mira” duga je između 25 i 30 kilometara. Kolona kreće 8. jula iz Nezuka u općini Sapna.

 

U organizaciji Kluba ekstremnih sportova “Limit” iz Bihaća, i ove godine bit će upriličen biciklistički maraton “ Bihać –Srebrenica  Da se nikad ne zaboravi I ne ponovi Srebrenica.” Na biciklističkom maratonu ukupno učestvuje 300 biciklista, od kojih je 15 iz Donjeg Vakufa. Naši biciklisti kreću prema Bihaću također dana u 14,00 sati, dok kroz Donji Vakuf na putu od Bihaća do Srebrenice, proći u nedjelju oko 10 sati. I ovom prilikom donjovakufljani će biciklistima pripremiti doček u centru Donjeg Vakufa, a predstavici Limita i učesnici biciklističkog marotona ,proučit će fatihu i  položit cvijeće na Šehidskom centralnom obilježju u Donjem Vakufu.