INZ objavio preporuke za ustanove kulture i srodne djelatnosti u doba pandemije

0
53

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je nastavio sa pripremom, objavljivanjem i distribuiranjem setova procedura za rad i vodič za unaprijeđenje sigurnosti različitih tipova ustanova u doba pandemije koronavirusa Covid-19.

 

Iako rađene za potrebe u ustanovama kulture, pozorištima, domovima kulture, muzičkim i dramskim grupama, i sličnim ustanovama, publici na izvedbama kulturnih događaja na području Zeničko-dobojskog kantona, jutros objavljene preporuke korisne su cjelokupnom stanovništvu i institucijama i organizacijama u cijeloj Bosni i Hercegovini.

 

Korisno za sve u BiH

 

Procedure i vodič su primjenjivi u cijeloj BiH, jer su izrađeni na osnovu referentnih smjernica Svjetske zdravstvene organizacije, nadležnih organa u FBiH, te partnerskih institucija u okruženju. Preporuke su namijenjene zaposlenicima ali i korisnicima ovakvih ustanoca.

 

Svi zainteresovani ih mogu preuzeti na internet stranici Instituta inz.ba

 

(Direktni link za preuzimanje instrukcija u PDF formatu)

 

– Od neprocjenjive je važnosti urediti način ulaska i boravka u zatvorenim objektima kulture, kao i pristup prostorima za profesionalno i amatersko bavljenje ovim djelatnostima, da ne dođe do infekcije koronavirusom Covid-19, što bi imalo neprocjenjivo negativne posljedice po rad i funkciju ustanova kulture, društvo i građanstvo, ali i omogućilo i olakšalo širenje virusa kroz kontakte koji su neizbježni i neophodni tokom umjetničkih izvedbi i proba, kako za umjetnike, tako i za publiku, ističe doc.dr. Nino Hasanica, iz Internog kriznog štaba za zdravstveno-odgojne aktivnosti Instituta tokom trajanja pandemije.

 

Institut preporučuje uvođenje biosigurnosnih mjera i formiranje Operativnog kriznog tima u svakoj ustanovi ili društvu, koji bi imali ovlaštenja i donosili odluke u vezi mjera za sprečavanje pandemije, a shodno situaciji na terenu.

 

U materijalima koji su dostavljeni i javno dostupni, definirane su rizične tačke i momenti tokom umjetničkih izvedbi i proba, akcije koje treba poduzeti, mjere koje će se prilagođavati svakodnevnom stanju, pa sve do detalja koji definišu korištenje garderoba, dez-barijera, ulaske i izlaske, uključivanje djece u programe, nadzor nad stanjem ukućana učesnika u programu…

 

Uz dodatnu edukaciju, neophodno je voditi brigu o nizu procedura, koji uključuju dostavu hrane, potrepštiona i rekvizita, angažman “trećih osoba” i slično. Najveći broj posjetilaca koji mogu istovremeno boraviti u zatvorenom i na otvorenim prostorima, uz poštovanje preporučenog fizičkog razmaka od dva metra među posjetiteljima, organizator će odrediti na osnovu veličine prostora i vrste događaja.

 

U slučaju potrebe za dodatnim pojašnjenjima ili organizaciji događaja s većim brojem sudionika zatražit će se odobrenje od ministarstva nadležnog za kulturu, a koje će po potrebi konsultovati Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica ili drugu nadležnu ustanovu javnog zdravstva. Sva događanja kao i planirani broj sudionika ovisit će o trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

 

Niz značajnih smjernica i preporuka

 

INZ je ranije sačinio i objavio besplatna izdanja Vodiča za biosigurnost u proizvodnim objektima kompanija u BiH, studentskim domovima, preporuke za goste i osoblje u ugostiteljskim objektima, uputstvo o potencijalnoj opasnosti u slučajno fizičkog nedistanciranja, preporuke penzionerima u vezi izlazaka iz izolacije, savjetima za uvođenje zdravih životnih stilova, tri seta preporuka za kućne savjete i stanare kolektivnih i individualnih stambenih objekata, kao i informacije o eliminaciji stresa u doba pandemije, savjete za skladištenje i uklanjanje otpada osoba u izolaciji, kao i Vodič za ortganizaciju rada u predškolskim ustanovama.

 

Na web stranici Instituta inz.ba građani mogu pronaći i savjete za zaposlenike i uprave preduzeća i institucija, skladištenju hrane u uvjetima pandemije, mjerama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije kao preventive, nutricionističke savjete u doba izolacije, preporuke za studente, trudnice i hronične bolesnike, te one koji njeguju dementne osobe, preporuke o važnosti fizičke aktivnosti i prestanku pušenja u vrijeme pandemije, savjete roditeljima i djeci o pranju ruku i zuba u vrijeme pandemije, kao i preporuke za ukop/sahranu/dženazu osobe umrle sa potvrđenim Covid-19 virusom. Sve instrukcije i preporuke nalaze se na internet stranici inz.ba

 

– Panika nije rješenje, oprez jeste, zato je neophodno da se svaki građanin informiše i usvoji potrebna znanja kako zaštititi sebe i druge u javnom prostoru, poručuju iz INZ-a.

 

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica