Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) objavila je danas, 27. marta, saopštenje u kojem se navodi da su pronađeni tragovi svinjećeg DNK u junećem bureku kojeg je prodavala pekara ‘Manja’.
Saopštenje iz FUZIP-a prenosimo u cijelosti:
Prilikom inspekcijske kontrole zatečen je, između ostalog i proizvod deklarisan kao ‘burek mini zaleđeno’, brzo smrznuto vučeno tijesto s nadjevom od junećeg mesa, neto količina 160 gr (sastojci: voda, pšenično brašno T-550, juneće meso (38,60 posto), suncokretovo ulje, sojine ljuspice, so, pšenični gluten, biber, poboljšivač ukusa (mononatrijum glutaminat), sredstvo za tretiranje brašna E920), proizvođača ‘Krajina Klas’ d.o.o. Banja Luka.
Za potrebe laboratorijske analize kvalitete i mikrobiološke ispravnosti, te provjere porijekla sastojaka (mesa), u toku inspekcijskog nadzora uzeti su uzorci proizvoda i upućeni u laboratorij za ispitivanje rezidua i kvaliteta hrane, gdje je skriningom neakreditovanom metodom u sadržaju bureka utvrđeno prisustvo svinjskog proteina.
S obzirom da korištena metoda nije akreditirana, uzorak istog proizvoda također je naknadno upućen na analizu akreditovanom metodom (molekularnom analizom real time PCR) u akreditovanu laboratoriju Evropske Unije, koja je potvrdila prisustvo svinjske DNA u bureku deklarisanom kao proizvod od junećeg mesa.
Federalna uprava za inspekcijske poslove ostaje posvećena zaštiti potrošačkih prava, te će i dalje u skladu sa propisanim nadležnostima vršiti kako redovne tako i vanredne inspekcijske nadzore u domenu zdravstvene i kvalitativne ispravnosti hrane i proizvoda široke potrošnje.”
Radiosarajevo.ba