Inicijativa grupe europarlamentaraca za ukidanje pomjeranja sata

0
35

Uoči skorog pomjeranja kazaljki na satu, koje će zadnje nedjelje ožujku biti prebačeno na ljetno računanje vremena, ponovno se rasplamsava rasprava o ukidanju prakse pomjeranja sata. Grupa europarlamentaraca uputila je zahtjev Europskoj komisiji da osigura ukidanje pomjeranja sata, što su u javnom savjetovanju zatražili i europski građani.

Grupa od 44 europarlamentarca iz različitih političkih skupina, ovog tjedna je od komisije zatražila izradu procjene učinka ukidanja pomjeranja sata. To bi omogućilo Vijeću EU-a, odnosno državama članicama, da nastave pregovore o ovom prijedlogu, istaknuli su.

Naime, Europska komisija je 2019. godine predložila ukidanje pomjeranja sata već za 2021. godinu, ostavljajući odluku o tome koje će se vrijeme primijeniti državama članicama. No, zbog nesuglasica među državama oko toga žele li uvesti zimsko ili ljetno računanje vremena, prijedlog je zapeo u Vijeću EU.

Prijedlog Bruxellesa o ukidanju pomjeranja sata pokrenuo je 2018. javnu raspravu na nivou  EU u kojoj je sudjelovalo 4,6 milijuna europskih građana, a 84 posto sudionika podržalo je ukidanje pomicanja sata.

Vijeće EU-a je u dprosincu 2019. daljnje pregovore o prijedlogu Komisije uvjetovalo procjenom učinka na nivou  EU-a, koju Komisija još uvijek nije pripremila, upozorili su europarlamentarci u inicijativi. U pismu upućenom predsjednici Komisije Ursuli von der Leyen i europskoj povjerenici za promet Adini Valean, pozvali su Komisiju da pomogne osigurati da se prijedlozi europskih građana uvaže.

Parlamentarci naglašavaju da Europska komisija ne bi trebala ignorirati sve glasnije pozive europskih građana. Izrazili su i očekivanje da inicijativa kluba zastupnika neće ostati u ladicama te da bi sporazum mogao biti usvojen i prije pomjeranja  kazaljki na zimsko računanje vremena, na jesen.

Ljetno računanje vremena u EU je na snazi ​​od 1980. godine, a uvedeno je radi uštede energije. Članice EU su inače razvrstane u tri različite vremenske zone. Zapadnoeuropsko vrijeme vrijedi za Irsku i Portugal, srednjoeuropsko za 17 članica EU, uključujući Bosnu i Hercegovinu, a istočnoeuropsko vrijeme za Bugarsku, Kipar, Estoniju, Finsku, Grčku, Latviju, Litvaniju i Rumuniju, prenosi STA.

 

Centralna.ba