Industrija Austrije proglasila ekonomski kraj pandemije

0
50

Udruženje industrijalaca (IV) Austrije proglasilo je u utorak, iz ekonomskog ugla gledano, kraj pandemije korona virusa.

U tekućem trećem kvartalu privreda će se ponovo vratiti na nivo na kojem je bila prije krize, kaže generalni sekretar Udruženja Kristof Nojmajer.

To, upozorava, može da uspori nedostatak stručne radne snage i neprimjenjivanje fiksno planiranih infrastrukturnih projekata.

Udruženje industrijalaca očekuje da će ove godine privredni rast biti između 3,5 i 4 procenata, prenosi Tanjug.

Nojmajer je, na konferenciji za novinare, zatražio stabilne uslove za preduzeća i njihove zaposlene, kako bi rast bio održivo ojačan.

Prema njegovim riječima, nisu korisne diskusije o skraćenju radnog vremena na četiri radna dana u sedmici ili nova evaluacija već planiranih infrastrukturnih projekata.

S tim u vezi je pomenuo ministarku infrastrukture Leonoru Gevesler koja je zatražila novu evaluaciju velikih projekata, a samo zaustavljanjem izgradnje autoputa A26 kod Linca i brze saobraćajnice kod Beča S1, ugrožava se 27.500 radnih mjesta.

Nojmajer je ukazao da se na globalnom nivou već mjesecima događa oporavak, a sa realnim rastom svjetske privrede od šest posto, to je najveća ekspanzija u proteklih pet decenija.

„Svjetska privreda se nalazi usred faze buma sa uobičajenim propratnim efektima, pozitivnim, kao i negativnim”, rekao je on.

Biznisinfo.ba