In memoriam / Naučnik koji je promijenio svijet: Na današnji dan umro je Nikola Tesla

Nikola Tesla, veliki naučnik sa naših prostora, čije su inovacije okretnog magnetnog polja i višefaznog sistema naizmjenične struje preobratile svijet, rođen je 10. jula 1856. u Smiljanu, u Lici.

Umro je na današnji dan, 7. januara 1943. godine u New Yorku, u dobi od 86 godina. Uzrok smrti bio je srčani ugrušak, a umro je u sobi broj 3327 hotela New Yorker (odsjedao je navodno samo u sobama čiji je broj bio djeljiv s tri).

Školovanje je započeo u rodnom Smiljanu, nastavio u Gospiću i Karlovcu, studirao je u Grazu i Pragu, ali studije nikada nije priveo kraju. Iako su njegovi roditelji željeli da postane svećenik, Tesla se tome usprotivio i otišao na studij tehničkih nauka u Grazu. Prije 1884. godine, kada je otišao u SAD, radio je u Mariboru, Pešti, Strassbourgu i Parizu.

Evropu je napustio u nadi da će mu u New Yorku tada čuveni pronalazač i industrijalac Thomas Alva Edison, za čiju firmu je radio još u Parizu, pomoći da realizuje svoje tehničke inovacije. Ipak, u Edisonovoj firmi je ostao manje od godinu dana i već 1885. osnovao je u New Yorku vlastitu kompaniju Tesla, te započeo izradu prvih modela predviđenih za korištenje naizmjenične struje, što je bila inovacija koja je promijenila svijet. Edison je, inače, bio veliki protivnik Teslinog izuma.

U Colorado Springsu, gdje je boravio od maja 1899. do rane 1900., došao je do jednog od svojih najvećih otkrića – stacionarnih valova, čime je dokazao da Zemlja može poslužiti kao vodič.

Iako mu je bio potreban novac 1912. je odbio primiti Nobelovu nagradu iz fizike jer je tvrdio da Thomas Alva Edison, s kojim je trebao podijeliti nagradu, nije pravi naučnik.

Tesla, nazvan genijem koji je osvijetlio svijet, za sebe je tvrdio da nije izumitelj već “otkrivač stvari koje postoje u prirodi oko nas”.

Patenti za Teslin brod na daljinsko upravljanje - undefined
Foto: US Trademart and Patent Office: Patenti za Teslin brod na daljinsko upravljanje

U svoje je vrijeme bio uglavnom podcijenjen. Unatoč tome, Tesla je nastavio inovirati i razvijati se, polažući oko 300 jedinstvenih patenata tokom svog života.

Genijalni inovator i potpuni usamljenik, Nikola Tesla je umro u jeku Drugog svjetskog rata u New Yorku, 7. januara 1943. godine. Urna s njegovim pepelom prenesena je kasnije u Beograd i danas se čuva se u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.

Prošle godine je, baš na rođendan ovog genija, 10. jula, objavljen je trailer za biografski film o Nikoli Tesli.

Naglasak u filmu je na izum elektromotora na izmjeničnu struju te o rivalstvu s Thomasom Alvom Edisonom.

Teslu je utjelovio poznati glumac Ethan Hawke, dok njegovog rivala, Tomasa Alvu Edisona, glumi Kyle MacLachlan. Režiser je Michael Almereyde je na scenariju radio još od 2015. godine te je priznao kako mu je Tesla lična opsesija.

Arhivska građa iz Tesline zaostavštine je 2003. upisana u registar UNESCO-a Pamćenje svijeta.

U gradu Philadelphia u američkoj državi Pennsylvaniji, Teslin rođendan se proslavlja kao zvanični gradski praznik.


Radiosarajevo.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print