Imate li je u svom domu: Ova biljka ženama donosi sreću

0
215

 

Za spatifilium, kućnu biljku, vezana je zanimljiva priča. Naime, vjeruje se da cvijet “ženska sreća” donosi sreću, naročito u ljubavi, njenoj vlasnici.

Ako neudatoj djevojci poklonite spatifilum, kako se još naziva ovaj cvijet, ona će u najskorijem vremenu srediti svoj lični život.

Legenda kaže da ovo saksijsko cvijeće ima zaista magičnu moć: usamljenim djevojkama pomaže da upoznaju bračnog partnera, udatim ženama da poboljšaju odnose u porodici, a ženama koje sanjaju o djeci, daje radost materinstva.

Spatifilium nema stablo – listovi su ovalni ili kopljasti i rastu direktno iz zemlje.

Ako “ženska sreća” odluči da cvjeta, primijetit ćete pupoljak na prvom malom klipu duge stabljike, a tek onda, uz odgovarajuću njegu, pretvara se u prelijepi bijeli cvijet.

Najbolje je čuvati ga na temperaturi od najmanje 18 stepeni Celzijusa, a idealno bi bilo da bude 22-23 stepeni u prostoriji u kojij se čuva.

Potrebno je zaštititi ga od hladnoće i promahe.

Spatifilium zahtijeva zalivanje tokom cijele godine. Pokušajte da sipate manje vode tokom zime – kako korijen ne bi smrznuo.

Pošto je tropska biljka, potrebno je da je dobro natopite vodom, a onda ostavite da se zemlja osuši.

Ako biljci nedostaje vode, to će vam i sama pokazati tako što će joj lišće malo “klonuti”.

Generalno voli vlažan zrak, ne zahtijeva svijetla mjesta, jer je sjenovita, a najbolje ju je držati na dva metra od prozora.