Imali registrovana vozila, a stigle im kazne zbog sporog sistema u Srednjobosanskom kantonu

0
180
Kamere na području Srednjobosanskog kantona postavljene su, kao i u drugim kantonima, kako bi policija mogla lakše otkriti neregistrovana vozila koja saobraćaju na tom području. Validnost registracije upoređuje se s bazama podataka CIPS-a, odnosno IDDEEA-e.

Građani, među kojima su se pojedini obraćali i portalu Klix.ba, dobijali su kazne po 800 KM iako su nekoliko dana imali registrovana vozila. Razlog su spore policijske procedure i spore replikacije baza podataka.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona Hasan Hodžić objasnio je za Klix.ba da se od momenta kada stranka preda zahtjev za registraciju u policiji računa da je vozilo registrovano.

“Ukoliko bilo koja stranka donese potvrdu iz policije da je, prije njego što je njeno vozilo snimljeno, podnijela zahtjev za registraciju, takvi slučajevi ne podliježu odgovornosti. Znači, smatraju se kao registrovani”, kazao nam je Hodžić.

Zaključio je kako stranke, ukoliko su njihova vozila snimljena nakon što su predali zahtjev za registraciju, mogu da se obrate Ministarstvu unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona s potvrdom za podnošenje zahtjeva i da, u tom slučaju, neće plaćati kazne.

Izvor: Klix.ba