Ilma Karahmet objavila pjesmu “Ginem ponosno”

Mlada bh. pjevačica Ilma Karahmet objavom pjesme “Ginem ponosno” najavljuje svoj prvi album, a za Klix.ba je govorila o svojim muzičkim počecima u takmičenju X Factor sa samo 13 godina i putu do pozicije regionalne zvijezde.

Bh. pjevačicu Ilmu Karahmet mnogi pamte kao “čudo od djeteta” iz regionalnog muzičkog takmičenja X Factor gdje je od prvog nastupa oduševljavala svojim vokalnim sposobnostima.

Od nastupa u X Factoru prošlo je devet godina, a pored pobjede u takmičenju RTL Zvijezde 2018. godine njenu karijeru obilježile su balade “Neko nije” i “Ništa tvoje”. Sada, Ilma predstavlja svoj prvi album, a ističe da će zadržati prepoznatljivi zvuk.

“Na mome prvom albumu biti će svakako balade po kojima me mnogi poznaju, ali će isto tako biti iznenađenja s novim zvukom i pjesama u kojima me do sada niste vidjeli. S obzirom na to da imam šaroliku publiku tj. imam u publici kako mlađih tako i starijih, morala sam napraviti za svakoga ponešto kako bi to bilo izenađenje za sve njih. Nadam se iskreno da će to biti dobro, jer smo se moja ekipa i ja zaista potrudili tokom proteklog vremena koliko spremamo ovu vrijednu priču”, kaže nam Ilma na početku razgovora.

Posljednja pjesma koju je objavila bio je duet s Mirzom Selimovićem “Mora da je ljubav” koji je izašao prije godinu dana, a Ilma ističe da na novom albumu ipak neće biti prostora za duete.

Insert sa snimanja spota za pjesmu

Insert sa snimanja spota za pjesmu “Ginem ponosno””Ta pjesma je jako dobro prošla kod publike. Za sada ne namjeravam snimati duet zbog mojih pjesama kojima sam se posvetila u okviru albuma, a za to će trebati vremena da se sve promoviše tokom naredne godine”, objašnjava.

Međutim, za budućnost ipak priželjkuje saradnje: “U budućnosti bih voljela sarađivati sa više mojih kolega, ali moram priznati da to sve zavisi od pjesme koja se u nekom trenutku samo desi, s tim što se mora svidjeti kako meni tako i kolegama sa kojim se pravi saradnja. Oduvijek mi je želja imati saradnju sa Ninom Badrić, Marijom Šerifović i dr.”

Prvu pjesmu s albuma “Ginem ponosno” koja je objavljena danas na Ilminom YouTube kanalu pisao je Bane Opačić, a upravo je on zaslužan za njene ranije hitove.

“Gospodin Opačić imao je moje veliko povjerenje obzirom na to da je radio na još dvije pjesme, a o prethodnim saradnjama mislim da nema potrebe da se ponavljam, jer pjesme ‘Ništa tvoje’ i ‘Neko Nije’ govore same za sebe”, kaže nam Ilma.

Također, otkrila je da su neke pjesme s albuma radili i drugi kompozitori kao što su Antonija Šola, Saša Lazić, Mensura Bajraktarević, Violeta Mihajlovska.

Za Opačića, ipak naglašava da je svakako “jedan od najzaslužnijih što danas ima pjesme koje su njen identitet”.

“Danas je jako teško doći do kvalitetne i dobre pjesme, ali Bane je prava adresa za mene, jer su nam se energije poklopile. Svi mi koji se bavimo ovim poslom često dolazimo u situaciju da se pitamo šta to snimiti i kakvu pjesmu odabrati. U svakom slučaju, s obzirom na to da ne jurim trendove, želim graditi svoji stil po kom me već mnogi prepoznaju”, zaključuje.

Od X Factora do dvojca iz “DSquared2-a”

Govoreći o svojim muzičkim počecima prije svega u X Factoru kaže da je za nju taj period bio prije svega zabava.

“Ako se vratimo u to vrijeme prije devet godina mogu reći da je to bila zabava jer sam bila dijete sa samo 13 godina. Tolika popularnost tada bila je uživanje i kada sve to pogledam sada čudim se sama sebi kako sam se nosila sa tim”, pojašnjava.

“Međutim, danas kada sagledam sve kao odrasla osoba mogu reći sigurno da mi je to pomoglo da danas svoj posao radim predano i ozbiljno. Nekako sam se naučila nositi sa izazovima koje nosi estrada. U svakom slučaju promjene su evidentne, a ono što je najbitnije jeste da me glas služi bolje nego ranije”, dodaje Karahmet.

Ova mlada pjevačica ljubav prema muzici, ali i talenat naslijedila je od oca te ističe da se od djetinjstva željela baviti upravo pjevanjem.

“Od malih nogu imala sam zaista veliku ljubav prema muzici. Nekako mislim da sam još kao djevojčica željela da se bavim ovim poslom zbog moje svijesti o talentu kojim me Bog obdario. U tom osvještenju o muzici najviše mi je pomagao moj otac Dženan koji je izuzetan muzičar te mi je pomagao da naučim mnoge tehnike i znanja u muzici”, kazala je.

 

U posljednjih nekoliko mjeseci Ilma je više puta bila gost svjetski poznatog dizajnerskog dvojca Deana i Dana koji stoje iza brenda “DSquared2”, a otkrila nam je i kako je zapravo došlo do saradnje.”Do saradnje došlo je sasvim spontano. Naime, imala sam koncert u Minhenu koji je namjenjen bio njemačkoj publici i tu se pojavio jedan od braće poznatog dvojca ‘Dsquared2’ Dan, a sve se to desilo dok sam bila na sceni. Prepoznala sam u publici Dan-a i odlučila sam onako u svom oduševljenju otpjevati nešto za njega. U tom momentu sa svojim bendom otpjevala sam pjesmu ‘Shallow’, a što se njemu jako dopalo”, ispričala nam je Ilma.

Navodi da je nakon toga pozvana na rođendan dvojca što je rado prihvatila.

“Po mene su čak poslali privatni avion i dočekali me u najljepšem mogućem svjetlu. Tom prilikom ja sam otpjevala nekoliko svjetskih hitova, a oni su bili oduševljeni kako pjevam uživo. Imam veliku podršku braće Caten koji su me mnogo zavoljeli i cijene moj talenat”, naglašava.

 

Premda je “zapala za oko” svjetski poznatom dvojcu Ilma ističe da ipak ne razmišlja o karijeri u inostranstvu.”Za sada ne razmišljam o tome, jer karijeru gradim na našim prostorima, a svakako sam mišljenja da prvo treba krenuti sa naših prostora i tu napraviti neki uspjeh. Nadalje, ako bi se ukazala neka ozbiljna prilika svakako da bih to iskoristila, ali ne po svaku cijenu”, poručuje.

Za kraj ističe da joj je suprug Sedin najveća podrška u životu i svemu što radi.

“Mogu slobodno reći da je moj muž najzaslužniji za svu podršku i uspjeh koji ostvarujem tokom proteklih godina. To mi svakako daje snagu i volju da se muzici posvetim iskreno i sa punom energijom. U svemu smo skupa i jedno drugom pružamo maksimalnu podršku, tako da nam je zajednički život ispunjen ljubavlju i međusobnim razumjevanjem”, zaključuje Ilma.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print