HRVATSKA-Turistička sezona nije propala: Broj gostiju se povećava

0
30

 

Turistički radnici tvrde kako se Dalmacija, kada je u pitanju broj turista, sve više puni. Direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella rekao je za RTL da je turistička sezona u junu bila na 20 posto od prošle godine.

– U julu imamo 53 posto više posjete u odnosu na prošlu godinu, odnosno 2,8 miliona noćenja i to je stvarno obećavajući rezultat. Imali smo iznadprosječne rezultate u određenim destinacijama Šolta, Čiovo, Omiš, Jelsa na Hvaru, a sada je i Makarska rivijera krenula dosta naprijed – rekao je Stella.

Iako nema velikog broja državljana BiH, prvi čovjek TZ Splitsko-dalmatinske županije kaže da je struktura gostiju dijelom ostala ista.

  • ” style=”box-sizing: border-box; position: relative; min-height: 1px; padding-right: 15px; padding-left: 15px; float: left; width: 611.75px;”>Stella: Imali smo iznadprosječne rezultate

    Stella: Imali smo iznadprosječne rezultateFOTO: AGENCIJA

– To su tradicionalni gosti, Poljaci, Nijemci i Česi, Slovenci, dolaze i ove godine. Većinom su to autogosti, što je u ovom slučaju jako dobro. Poljaci, Nijemci i Česi čine više od 50 posto gostiju u Splitsko-dalmatinskoj županiji – kazao je Stella, dodajući da je Nijemaca došlo čak 98 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Što se tiče bookinga, i dalje prevladava last minute.

– Ne bih rekao da se stabiliziralo, ali ide prema tome. Sve ovisi o epidemiološkoj situaciji, ali izgledaju obećavajući. Očekivalo se prije 20, 30 posto u odnosu na prošlu godinu, tako da su ove brojke jako dobre. Ako epidemiološka situacija ostane ovakva mjesec i po dana, mogli bismo od turizma imati zadovoljavajuće rezultate – zaključio je Stella.

Otok Vir apsolutni je turistički šampion u dosadašnjem dijelu sezone, javlja HRT. To je prvo hrvatsko odredište koje je ostvarilo više od milion noćenja ove sezone. Na Jadranu ima i mjesta koja bilježe povećanje broja noćenja u odnosu na prošlu godinu. Jedno od njih je i otok Zlarin. Uprkos tome što ima manje gostiju nego lani, oni duže borave na otoku, što je dovelo do povećanja noćenja i do 20 posto.

Dnevni avaz