Konobari nose rukavice i vizir, a pomoću duge ploče unose suđe u staklene kabine kako bi se osigurao minimalan fizički kontakt s gostima.
Ovaj način rada zasad se samo testira pa su ga imali priliku isprobati samo bliski prijatelji i članovi porodice osoblja. Trenutno primaju online rezervacije za razdoblje od 20. maja pa nadalje i već su rasprodali 240 rezervacija.
“Već smo imali staklenike jer smo u restoranu radili i neke umjetničke projekte pa smo shvatili da bi mogli poslužiti u ovoj situaciji”, rekao je Willem Velthoven, vlasnik restorana.
A ova originalna ideja svidjela se i gostima.
“Baš je udobno i romantično, mislim da bi ovo bilo odlično za parove, baš uživamo”, komentirali su gosti.
Holandsko udruženje restorana KNH reklo je da čak i ako se restoranima omogući otvaranje s ograničenim kapacitetom i uz primjenu sigurnosnih mjera, mnogi se suočavaju s finansijskom propašću ukoliko se zadrže pravila socijalnog distanciranja.
Ipak, još uvijek se ne zna hoće li ovaj princip rada kao u ovom restoranu u Amsterdamu zaživjeti i u nekim drugim objektima i zemljama.