Hoće li trostruki ubica šumara dobiti blažu kaznu?

0
746
Sokolinahapsenje

Vrhovni sud Federacije BiH još nije donio odluku po žalbama na presudu Kantonalnog suda u Novom Travniku kojom je trostruki ubica Sabahudin Habib osuđen na 34 godine zatvora.

U Sokolini nadomak Donjeg Vakufa 21. marta prošle godine Sabahudin Habib je hicima iz automatske puške usmrtio dvojicu šumara Omera Bašića i Ferida Rahmanovića te Ševku Draginovića, koji je izvlačio drva za šumariju.

Za svako pojedinačno ubistvo Vijeće je odredilo kaznu od 12 godina te, na kraju, izreklo jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora od 34 godine. Vijeće se prilikom odmjeravanja kazne rukovodilo težinom djela i činjenicom da je ostalo 13 djece iza ubijenih te da su ubistva počinjena s umišljajem.

Habibov brabilac, advokat Bakir Ferizović iz Travnika kazao je za avaz.ba da su uložili žalbu na prvostepeni presudu, te zatražili blažu kaznu.

– Kazna je previsoka, pogotovo što vijeće nije našlo da se radilo o ubistvu iz niskih pobuda kako je to Tužilaštvo tvrdilo. Nikako se nije moglo raditi o niskim pobudama, pa ubijeni Rahmanović je bio njegov prijatelj. Vještaci su utvrdili da je u momntu izvršenja krivičnog djela bio bitno smanjeno uračunljiv- kaže Ferizović.

izvor:avaz.ba