Hitna sjednica Zastupničkog doma BiH u srijedu: Zahtjev potpisalo 18 zastupnika

0
29

Zahtjev su potpisali zastupnici SDS-a, PDP-a, SDP-a, DF-a, Naše stranke i Nezavisnog bloka, kao i zastupnici, Mirsad Kukić, Damir Arnaut i Jasmin Emrić.

U izmjenama poslovnika predlaže se da “ukoliko dom u propisanom roku ne odluči o članstvu u komisijama, jer klubovi nisu dostavili svoj prijedlog, dom odlučuje o članstvu u komisijama prema članu 30. ovog poslovnika na prijedlog Кolegija doma”.

Također, predlaže se da “ukoliko klubovi poslanika i Кolegij doma ne postupe po članu 6. st. (1) i (2), dom će na prijedlog klubova poslanika koji su dostavili svoj prijedlog za članstvo u komisijama, na privremenoj osnovi do ispunjavanja uslova iz člana 6. st. (1) ili (2), odlučiti o članstvu u komisijama”.

Tako se na ovaj način, kako su naveli, pojednostavljuje procedura formiranja stalnih komisija Zastupničkog doma.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović, koji je i zastupnik, rekao je da bi ove sedmice trebalo da bude održana sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Najvjerovatnije u srijedu.

Šarović je kazao da tačan datum kada će zahtjev za izmjenu Poslovnika biti podnesen zavisi od okolnosti tehničke prirode.

“Nakon toga predsjedavajući je dužan da u roku od tri dana sazove posebnu sjednicu. Vjerujem da imamo podršku najmanje 27 zastupnika, neki od njih su već potpisali našu inicijativu, tako da smatram da ćemo za ovu odluku imati mnogo više od natpolovične većine”, kazao je Šarović.

Još od decembra 2018. godine, odnosno konstituisanja Zastupničkog doma, nikada nisu formirane parlamentarne komisije, odnosno stalna radna tijela koja razmatraju akte prije nego se nađu na sjednici ovog doma.

Tek nakon što su zastupnici SDS-a i PDP-a podnijeli prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika Zastupničkog doma Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), nakon skoro godinu blokade, odlučio je popuniti stalna radna tijela Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a bez kojih nije moguć rad državnog organa zakonodavne vlasti.

Iz SNSD-a su naveli da su to uradili jer smatraju navedeni prijedlog izmjena poslovnika štetnim po interese RS-a.

Izvor: klix.ba