Harkov opravdano nosi naziv “grada tvrđave”: Za ruske snage ostaje nemoguća misija

0
54

U najnovijoj ocjeni sukoba, ugledni vojni analitičari kažu da je Rusija spriječena u pokušaju da opkoli Harkov te da je sada odustala od namjere da to učini.

Harkov, grad na na sjeveroistoku Ukrajine, ponekad se naziva “gradom-tvrđavom”. U ovom ratu čini se kako je to zasluženo jer je od početka invazije, njegovo zauzimanje bio ključni strateški cilj ruskih snaga, ali neuspješno.

Sad, nakon više od dva mjeseca, ne samo da ruskim snagama to nije uspjelo već su prema mišljenju istraživačkog centra sa sjedištem u SAD-u, oni u potpunosti odustali od pokušaja da ovaj grad zauzmu.

“Ukrajinske snage spriječile su ruske trupe da opkole i zauzmu Harkov, a zatim su ih protjerale iz okoline grada, kao što su to učinile snagama koje su pokušavale zauzeti Kijev”, navedeno je u izvještaju Instituta za izučavanje rata.

Smatraju da su ukrajinske trupe potisnule ruske snage nazad na međunarodnu granicu, iako samoproglašene republike Donjeck i Lugansk navodno samo odgađaju pripajanje Rusiji.Ovo nije potpuno povlačenje poput onog oko glavnog grada Kijeva, ali je svakako zanimljiv trenutak u ratu.

Ruske snage i dalje nastavljaju bombardovati sela u okolini Harkova.

Izvor: Klix.ba