Haris Abdagić: Zenička čitaonica je najaktivnija i “najživlja” u državi

0
51

U Gradsku biblioteku u Zenici ove školske godine nije bilo učlanjenja prvačića zbog pandemije koronavirusa, ali uprkos pandemiji ova ustanova u regionu prednjači po izdavaštvu.

U razgovoru za Klix.ba direktor JU Gradska biblioteka Zenica Haris Abdagić je kazao da su se u nedostatku pratećih programa, koji svake godine obogate sadržaj ove ustanove, okrenuli ka izdavačkoj djelatnosti te da su objavili četiri knjige.

“U 2020. godini objavljene su čak četiri vrlo značajne knjige, među njima i ‘Gulliverova putovanja’, kojom smo pokrenuli našu ediciju Lektira. U ovoj godini planiramo izdavaštvo još više akcentovati, pa smo već u januaru predstavili tri nova izdanja – dvije stručne knjige i jednu zbirku poezije, a planiramo objaviti i svojevrsnu antologiju zeničke poezije”, kazao je Abdagić.

Dodao je kako je Zeničanima u vrijeme pandemije najviše zanimljiva bila beletristika te da je vjeruje da je takva situacija i u drugim bibliotekama.

“Međutim, imamo mnogo korisnika stručne literature. Možemo reći da je naša čitaonica najaktivnija i ‘najživlja’ u državi. Čitaonica je i sada otvorena. Naravno, obezbijedili smo socijalu distancu i sve ostale uslove, kako bi korištenje čitaonice bilo u skladu s epidemiološkim mjerama”, pojašnjava naš sagovornik.

U bibliotekama se prilikom izdavanja knjiga poštuje i Protokol za izdavanje knjiga koji je donesen od Društva bibliotekara BiH, a koji podrazumijeva “izolaciju knjigu” po vraćanju u biblioteku. Abdagić je na kraju izrazio nadu da će pandemija uskoro biti prošlost te da će bogati kulturni sadržaji u njihovoj ustanovi uskoro biti posjećeni.

klix.ba