“Hari” pravi najveću i najautentičniju porciju ćevapa u BiH”

0
429

Pozivamo vas da nam se, dana 21. 03. 2019. godine  pridružite na druženju i degustaciji najveće i najautentičnije porcije ćevapa u BiH koje će se održati u ulaznoj bašti Ćevabdžinice „Hari“.

Ovo je također, prilika da se u Travniku sastanu eminentni stručnjaci iz oblasti kulinarstva i turizma, ali i da se također i sa kulturološke perspektive sagleda sva problematika vezana za  ovo jedinstveno autohtono travničko jelo, stoga istog dana u Ćevabdžinici „Hari organizujemo okrugli sto na temu:„Brendiranje travničkog ćevapa u okviru brendiranja tradicionalne kuhinje BiH“

Gosti:

  • Nermin Hodžić, predsjednik Udruženja kuhara BiH ,
  • prof. dr. Enes Kujundžić, autor knjiga o nematerijalnom kulturnom blagu BiH
  • Kemal Balihodžić, predsjednik Turističke zajednice SBK/KSB
  • Amra Čampara-Lolić, predsjednica BZK „Preporod“ Travnik

Naši ćevapi često osvajaju visoke pozicije na svjetskim top listama najboljih jela, a već nekoliko puta su nominovani na listi najboljih jela internetske stranice „TasteAtlas-World food atlas“ koja rangira najbolje svjetske delicije. Početkom godine, među 100 najboljih jela iz cijelog svijeta, ćevapi su zauzeli respektabilnu drugu poziciju, a Ćevabdžinica „Hari“ se pozicionirala na prvo mjesto u Travniku gdje se jedu najbolji ćevapi. Ćevabdžinica „Hari“ , također zauzima veoma značajno mjesto na „TripAdvisor“, polaznoj tački svakog putovanja, a po ovoj najposjećenijoj turističkoj stranici za razmjenjivanje turističkih iskustava, brojni zadovoljni gosti iz svih dijelova svijeta, svrstali su je u prvu i nezaobilaznu gastro lokaciju u Travniku, te je ocijenili kao mjesto koje se obavezno mora posjetiti u Travniku, ali i kao mjesto gdje su probali najbolje ćevape u svijetu.

Stoga, s ciljem ukazivanja na važnost zaštite našeg nacionalnog gastronomskog blaga,  Ćevabdžinica „Hari“ će u okviru manifestacije Dan općine Travnik, 21.03. 2019. godine  s početkom u 13: 30 sati prezentirati najveću najautentičniju porciju ćevapa u BiH, koju će besplatno pokloniti na degustaciju svojim sugrađanima, ali i svima onima koji taj dan požele „okusiti“ pravi Travnik.

„Travnički ćevapi su posebni, izdvajaju se od svih drugih, te iako se svrstavaju pod isti naziv, uočljive su regionalne razlike u recepturi, ali i obliku i izgledu ćevapa u BiH. Travnički ćevap, pored svojstvenog mirisa i ukusa, također čini posebnim i prepozatljiva “pitica”, koju na jedinstven način spravljaju travnički pekari. A za ovu priliku najveću najautentičniju piticu napravit će pekari iz pekare ‘Amin’ iz Travnika“, istaknula je Aldijana Dizdar , marketing menadžerica Ćevabdžinice „Hari“.