Građani BiH nisu za obaveznu vakcinaciju protiv koronavirusa

0
64

Iako se situacija u pogledu pandemije koronavirusa u BiH iz dana u dan pogoršava, čini se da bh. populacija još uvijek nije spremna vakcinisati se, navodi se u rezultatima istraživanja koje je provela kompanija „Valicon“.

Također, bh. građani u većini smatraju da vakcina ne bi trebala biti obavezna za sve.

– S druge strane, potrebno je dodatno apelovati na svijest građana o učestalijem poduzimanju osnovnih mjera samozaštite poput pranja ruku, izbjegavanja grljenja i rukovanja i držanja fizičke distance kako bi se spriječilo širenje virusa.

 • Rezultati istraživanja kompanije „Valicon“

  Rezultati istraživanja kompanije „Valicon“FOTO: PRINTSCREEN

Naime, kompanija „Valicon“ nastavlja, kontinuirano od mjeseca marta, na sedmičnoj/dvosedmičnoj osnovi pratiti uticaj pandemije COVID-19 na građanke i građane Bosne i Hercegovine.

– Širenjem pandemije, sa sve većim porastom broja zaraženih virusom COVID-19, te sa sve većim udjelom mlade i zrele populacije koji oboljevaju, u svijetu se sa velikim interesovanjem i očekivanjima prate i informacije o testiranjima i mogućnostima pronalaska učinkovite vakcine. Osim izazova pronalaska učinkovite vakcine postoji i izazov prihvaćanja vakcine od strane javnosti, ali i pitanje koje se nalazi pred vladajućim institucijama – hoće li vakcinacija biti obavezna za sve građane. Stoga, kompanija „Valicon“ je htjela ispitati stavove bh. populacije u vezi potencijalne vakcine protiv COVID-19. Prema trenutnim rezultatima, bosanskohercegovačka populacija nije u potpunosti sigurna da li bi se vakcinisala protiv COVID-19 – navodi se.

Prema rezultatima, za vakcinisanje je 32 posto bh. populacije, a protiv 39 posto, dok je ostatak populacije neudlučan i nema jasan stav kada je u pitanju namjera eventualne vakcinacije protiv COVID-19.

 • Rezultati istraživanja kompanije „Valicon“

  Rezultati istraživanja kompanije „Valicon“FOTO: PRINTSCREEN

– Kada detaljnije pogledamo dobijene rezultate, tek 11 posto populacije je u potpunosti sigurno da bi se vakcinisalo, jednom kada vakcina bude dostupna, dok je onih koji bi se vjerovatno vakcinisali, ali nisu potpuno sigurni nešto više od 21 posto ili petina bh. populacije. S druge strane, čak 39 posto bh. populacije nema namjeru da se vakciniše, od toga 22 posto ili petina navodi da se sigurno ne bi vakcinisalo, a 17 posto se vjerovatno ne bi vakcinisalo. Pored toga, značajan je procenat onih građana (29% ili gotovo trećina) koji nisu sigurni oko vakcinacije protiv COVID-19 što govori da među bh. građanima vlada određeni stepen nesigurnosti i bojazni kada je u pitanju sama vakcina – istaknuto je.

Dodaje se da su najčešće navedeni razlozi zbog kojih se bosanskohercegovačka populacija ne bi vakcinisala su:

– Manjak povjerenja u sigurnost po zdravlje same vakcine protiv COVID-19 (potencijalne nuspojave, sastav vakcine, itd.)

– Generalno nepovjerenje prema vakcinama svih vrsta

– Sumnja u postojanje samog virusa COVID-19

– Vjerovanje da je prirodni imunitet dovoljan u borbi protiv COVID-19 te da nema potrebe za primanjem vakcine

– Ne pripadanje rizičnoj skupini (starija populacija, hronični bolesnici)

 • Rezultati istraživanja kompanije „Valicon“

  Rezultati istraživanja kompanije „Valicon“FOTO: PRINTSCREEN

– Bez obzira na ličnu namjeru o eventualnom vakcinisanju, provjerili smo kakav je stav populacije vezano za odluku o mogućoj obavezi vakcinisanja koje bi moglo biti postavljeno pred građane BiH. Tako, kada je u pitanju sama vakcina protiv COVID-19 te hoće li ona biti obavezna za sve građane u Bosni i Hercegovini, ako bi se pitali građani BiH, njih skoro dvije trećine (63%) smatra da vakcinisanje ne bi trebalo biti obavezno, dok nešto više od trećine (37%) podržava obaveznu vakcinaciju protiv COVID-19. Nisu pronađene značajne razlike između muškaraca i žena te po dobnim skupinama – navodi se u rezultatima istraživanja.

Ističe se da većina građana, njih 84 posto, navodi da uvijek ili često pere/dezinficira ruke nakon kontakta s drugima, 77 posto nastoji održati fizičku distancu i 72 posto izbjegava rukovanje i grljenje s osobama izvan vlastite porodice, okruženja.

 • Građani BiH nisu za obaveznu vakcinaciju protiv koronavirusa

  Građani BiH nisu za obaveznu vakcinaciju protiv koronavirusaFOTO: ARHIV

– Kada je u pitanju nošenje maski, 81 posto građana nosi masku u zatvorenim prostorima, ali tek 30 posto to čini na otvorenom. Većina građana (77%) kaže da izbjegava posjećivati događaje, skupove s većim brojem ljudi, ali manje izbjegavaju posjete kafićima, klubovima i restoranima – to čini njih 56 posto. Starija populacija (55+) i osobe ženskog spola su puno više sklonije poduzimanju osnovnih mjera samozaštite kao što je pranje ruku, izbjegavanje rukovanja i grljenja, držanje fizičke distance, nošenje maske (u zatvorenom i otvorenom prostoru) te izbjegavanje društvenih događaja i ugostiteljskih objekata. S druge strane, mladi u dobi od 15-24 su veoma nedisciplinovani kada je u pitanju poduzimanje osnovnih mjera zaštite sebe i drugih protiv zaraze – istaknuto je.

Naglašeno je da općenito, kada posmatramo cijelu populaciju, može se reći da se svaki ili gotovo svaki deseti građanin BiH rijetko ili nikada se ne pridržava osnovnih propisanih mjera kao što su pranje ruku, nošenje maske u zatvorenom prostoru, izbjegavanje društvenih događaja, izbjegavanje rukovanja i grljenja, te držanje fizičke distance.

– Dodatno, svaki četvrti građanin i to uglavnom mlađa populacija redovno posjećuje kafiće i restorane kao što je bio slučaj prije pandemije dok petina rijetko ili nikada nosi masku na otvorenom. Stoga, potrebno je dodatno apelovati na svijest građana o učestalijem poduzimanju osnovnih mjera samozaštite poput pranja ruku, izbjegavanja grljenja i rukovanja i držanja fizičke distance kako bi se spriječilo širenje virusa – pokazali su rezultati istraživanja.

izvor: avaz.ba