Gornji Vakuf / Uskoplje : Editi Ramić smanjena kazna za poticanje razbojnika

0
75
Ahmed Imamović (1966.) iz Zenice, Zikret Sarajlić (1992.) iz Travnika i Nedžad Sarajlić (1995.) iz Zenice osuđeni su ranije na po 19 godina zatvora za razbojništvo i ubistvo koje su počinili 13. marta 2017. godine u Gornjem Vakufu. Ramić je tada osuđena na pet godina, ali je Vrhovni sud poništio presudu i naredio ponovni postupak u njenom slučaju.

Edita Ramić je, kako se navodi u presudi, postupajući u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe i za optužene Ahmeda Imamovića, Zikreta Sarajlića i Nedžada Sarajlića, nagovarala njih trojicu da u Gornjem Vakufu/Uskoplju, u naselju Gornja Mahala, oduzmu novac od oštećene Almase Bilkić, a koja je njena tetka, te im dala informacije o tačnom opisu i rasporedu prostorija u kući gdje je stanovala ubijena, opisu prilaza kuće, podatak da živi sama, da pije lijekove, o vremenu kada ide na spavanje, da prima njemačku penziju, da u kući ima najmanje 30.000 KM, svjesna da će Ahmed Imamović, Zikret Sarajlić i Nedžad Sarajlić nasilno ući u kuću oštećene i pri tome primijeniti silu prema njoj radi oduzimanja novca i dragocjenosti, a za tu informaciju bi dobila dio otuđenog novca.

Sedamdesetogodišnju Almasu Bilkić su usmrtili tako što su je vezali dok je spavala, a potom rukama ugušili. Tijelo je pronašla komšinica.

Nakon što su opljačkali i usmrtili Almasu razbojnici su pobjegli izvan BiH i uputili se u Holandiju. Prvi je uhapšen Nedžad Sarajlić koji je sve priznao policiji, a za drugom dvojicom je bila raspisana potjernica te su naknadno uhapšeni.

izvor: klix.ba