Golf 2 i dalje drži cijenu, pronašli smo trenutno najskuplji TDI model u BiH

Golf 2, kada su u pitanju automobili u BiH, apsolutna je legenda.

Pored toga, što je najvoženiji i najpopularniji autmobili svih vremena na ovim prostorima zanimljivo je da na stranicama za prodaju Golfovi 2 i dalje drže prilično visoku cijenu.

Najskuplji Golf 2, koji se trenutno prodaje na OLX-u, najpopularnijoj stranici za prodaju u BiH, košta prilično visokih 4.000 KM.

Izvor : OLX

Koliko je prešao?

Prema dostupnim podacima primjerak od 4.000 km, prešao je više od 300.000 km, ako je mjerenje tačno. (Urbana legenda kaže da nikad niko nije kupio Golf 2  kojem nije vraćena kilometraža.)

Normalno, radi se o ekonomičnom dizel primjerku, omiljene crvene boje.

Golf 2 je prema objavi vlasnikau ekstra stanju, pod nije nigdje truho, unutrašnjost je savršeno očuvana, motor je turbo dizel sa interkulerom, a volan servo.  Sve je, kaže vlasnik, urađeno, imaju računi, sjedi i vozi!

Može li zamjena?

Ne može!

Zašto Golf 2 ima tako kultni status u BiH?

Legendarni automobil koji se pravio i u sarajevskom naselju Vogošća, gdje je po ključeve novog Golfa dolazilo iz cijele Jugoslavije, zavoljen je od naroda prvenstveno zbog svog kvaliteta, jeftinih dijelova, ali i uloge koju je imao u ratnim danima. ( Fabrika u Vogošći je sklapala nekoliko desetina hiljada vozila godišnje ali je potražnja bila mnogo veća. U to vrijeme to je bila najkvalitetnija ponuda. Ljudi su uplaćivali Golf i pristajali da čekaju najmanje šest mjeseci, a ponekad i godinu da bi dobili svoj automobil.) Golfovi 2, priča se u narodu išli su na bilo koju tečnost koju im naspeš u rezervoar, a da makar malo podsjeća na benzin. U opkoljenom Sarajevu u legendarnom se vozilu spasilo hiljade ranjenih, prevozila se hrana i ostale stvari potrebne za preživjeti u opkoljenom gradu. Nakon rata, desetine hiljada Golfaća jurilo je ulicama zemlje u obnovi, a dijelovi su se prodavali “na trafici”:

Danas ih nema u tolikom broju, ali opstaju, naročito u ruralnim mjestima gdje neuništive vozilice koriste za prevoz tereta. Vuku i dalje, sivi, bijeli, crveni, pretežno dizeli.

Vlasnici se vrlo teško rastaju od svojih neuništivih drugara, pa cijena primjerka od 4.000 KM koji ima 35 godina nije čudo. Nemojte se iznenaditi ako je već otišao “kao halva”.

Izvor: N1

 

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print