Gojaznost u BiH je dosegla nivo epidemije, ovim tempom trećina predškolske djece će biti gojazna

Pod motom “Pričajmo o gojaznosti bez predrasuda”, a povodom Dana borbe protiv gojaznosti na UKC-u RS organizovano je mjerenje tjelesne težine, visine krvnog pritiska i šećera u krvi.

Dekan Medicinskog fakulteta Ranko Škrbić ističe da je gojaznost pošast koja je dosegla nivo epidemije.

“Pošast koja je zahvatila zapadni svijet i evo sad stigla je i kod nas, mi se nalazimo u epidemiji gojaznosti, loše ishrane i lošeg načina života, fizičke neaktivnosti i zbog toga je bitno posvetiti se mlađima, bitna je prevencija gojaznosti kako ne bi došli do toga da nam nacija bude gojazna”, rekao je Škrbić.

Škrbić upozorava da trećina predškolske djece ako nastave ovakvim tempom će sigurno biti gojazne osobe zbog čega treba pažnju posvetiti djeci a moguće je kako kaže i da polovina populacije bude gojazna.

N1 BiH

N1 BiH

N1 BiH

N1 BiH

Šefica odjeljenja endokrinologije Mirjana Bojić kaže da je gojaznost stanje a ne bolest, no vremenom se u istu može pretvoriti. Upozorava i na brze dijete kojima su sve vise skloni građani. Informisanje o gojaznosti na internetu ne može biti dobro.

“Svi smo skloni da uđemo na internet i pogledamo neke brze dijete kako skinuti kilograme, prije svega treba se javiti doktoru”, kaže Bojić

Program N1 

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print