Godišnjica pogibije komandanta Zaima Imamovića: Bio je jedan od najvećih bosanskih sinova

0
29

Danas se obilježava 26. godišnjica pogibije legendarnog komandanta Zaima Imamovića koji je poginuo 9. oktobra 1995. godine na treskavičkom visu Čelina iznad prevoja Rogoj, svega nekoliko dana prije uspostave mira u BiH.

Tokom rata šest puta je ranjavan. Sahranjen je u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu, a kasarna Oružanih snaga BiH u Pazariću nosi ime legendarnog komandanta. Posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjem, značkom “Zlatni ljiljan”.

Ministartsvo za boračka pitanja i Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” BPK Goražde pozvali su predstavnike boračkih udruženja, bivše saborce i građane da prisustvuju polaganju cvijeća na mezaru Zaima Imamovića ispred Ali-pašine džamije danas u 11 sati, te novootvorenom spomen obilježju Dujmovska brda, i na taj način odaju počast legendarnom komandantu.

Predstavnik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Zlatni ljiljan BPK Goražde Derviš Hadžić Dedo podsjeća da ovo udruženje svake godine aktivno učestvuje u svim aktivnostima obilježavanja godišnjice smrti rahmetli komandanta Zaima Imamovića.

Naglašava da je imao privilegiju da upozna Zaima Imamovića i da ga je on lično imenovao za komandanta bataljona u svojoj brigadi i stoga smatra da mu je veća obaveza, odgovornost kao i čitavog Udruženja da s posebnim pijetetom obilježe ovaj datum

“Zaim Imamović je jedan od najvećih sinova BIH i kroz historiju Bosna nije imala većeg sina. Imamo obavezu da na dostojanstven način obilježimo i odamo mu počast”, kaže Hadžić.

Zaim Imamović je jedan od najzaslužnijih za odbranu Goražda u presudnoj bici koja se odigrala u rejonu Preljuće i dijela fočanskog sela Zebine Šume 1992. godine. Nedugo poslije toga, u maju je osnovao Prvu drinsku udarnu brigadu na čijem je čelu bio do 1. aprila 1993. godine.

Njegovo herojstvo, hrabrost i poštenje su odlike po kojima ga pamte u Goraždu u kojem je bio jedan od organizatora operacije kodnog naziva “Krug”, izvedene od 15. augusta do 18. septembra 1992. godine, u kojoj je oslobođeno šire područje grada Goražda te značajni dijelovi općina Foča i Rogatica.

Rođen je 22. aprila 1961. godine u selu Poratak kod Ilovače u općini Goražde. Bio je visoki oficir JNA koju je napustio početkom agresije na BiH u činu kapetana prve klase.

klix.ba