Glavni imam Medžlisa IZ Donji Vakuf o pripremama za završnicu Ajvatovice

Na putu ka najvećem dovištu muslimana u Evropi, Ajvatovici, sutra, 28. maja 2016. godine  kroz Donji Vakuf će  proći tradicionalna konjica od oko 300 učesnika. Ponosne konjanike i gorde bajraktare  iz Sarajeva, Brčkog, Zenice, Tuzle, Glamoča, Foče, Busovače, Tomislavgrada- Duvna,  Bugojao, Travnika, Kruščice kod Vitez…predvodit će Karaulci, baštinici ajvatovačke konjice. I ove godine tradiconalnu povorku konjanika kroz Donji Vakuf uveličat će svojim učešćem I članovi vojnog orkestra Mehteran i hora Semazin. O posljednjim pripremama za održavanje završnice ovogodišnjih Dana Ajvatovice za Radio Donji Vakuf izjavu je dao  Esad ef. Slipac.

“ Činimo sve da i ovogodišnja Ajvatovica protekne u najboljem redu. trebamo biti ponosni i zahvalni dragom Bogu na ovoj vjekovnoj tradiciji. I  ovogodišnja Ajvatovica poprimit će internacionalni karakter uz goste iz Turske, Njemačke i drugih evropskih zemalja. Defileu kroz Donji vakuf pridružit će se i gardonačelnici turskih gradova s kojima je Donji Vakuf potpisao protokol o bratimljenju. Riječ je o gradovima Inegol, Akhisar i Sehzadeler . Posebno dragi gosti, učesnici  tradicionalne povorke konjanika kroz Donji Vakuf , i ove godine bit će orkestra Mehteran i hora Semazin. Svaka Ajvatovica je na svoj način lijepa i draga, a ajvatovačka konjica je stoljetni pečat i simbol Ajvatovice. “ – naglasio je Esad ef. Slipac, glavni imam Medžlisa IZ Donji Vakuf u ragovoru za radio Donji Vakuf.

Prema riječima gl. imama, ef. Slipca u subotu uvečer u Pruscu će biti upriličen lijep i prigodan vjerski program , mevlud i zikr, uz učešće uvaženih alima tuzlanske medrese. Centralna džuma – namaz za područje Muftiluka travničkog klanjat će se u Baš – džamiji u Donjem Vakufu. Hatib će biti tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović

 

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print