Glavni grad Sudana je podijeljen: Objavljena mapa položaja vojske i pobunjenika

Dok se dva generala s dugogodišnjim rivalstvom bore za dominaciju, sukobi između paravojne skupine poznate kao Snage za brzu podršku (RSF) i Sudanske vojske u samo sedam dana su promijenile sliku glavnog grada Kartuma.

Većina borbi se vodi u samom gradu, ali sukobi su prijavljeni širom ove velike zemlje, treće po veličini u Africi po površini, s više od 45 miliona stanovnika.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, broj civilnih žrtava u borbama popeo se na više od 400, a više od 3.500 je ranjenih. Pravi brojevi su vjerojatno puno veći, kažu dužnosnici.

U Kartumu su zbog borbi mnogi ljudi ostali bez struje i vode u kućama, a ljekari i bolnice kažu da se bore s tim. Prijavljene su borbe u blizini predsjedničke palače, a još uvijek nije jasno ko, ako iko, kontrolira zemlju.

Vojska Sudana je napredovala prema aerodromu, preuzimajući kontrolu nad dijelom kompleksa vojnog štaba. RSF je odbio jučerašnje napredovanje SAF-a u sjevernom Kartumu i potvrđeno je da su prisutni u većem dijelu tamošnjeg industrijskog područja.

Humanitarni radnici i diplomati, koji su se u prošlim napetostima mogli držati podalje od sukoba u Sudanu, ovoga su se puta našli na meti.

Američka vojska je avionom prebacila diplomatsko osoblje iz Kartuma, saopćio je predsjednik Biden. Saudijska Arabija, Mađarska i druge zemlje također su iselile svoje osoblje iz zemlje.

Izvor: Klix

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print