Glasačke listiće će skenirati, rezultati izbora u roku 60 min!

0
53

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) jučer je u Sarajevu prezentiralo publikaciju “Nove tehnologije u izbornom procesu – izazovi i mogućnosti primjene u Bosni i Hercegovini”, koja je usredotočena na poboljšanje procesa izbora te sprečavanje mogućih manipulacija.

 

Izazovi i aspekti

Nadam se da će ova publikacija biti korisna i pomoći da se bolje sagledaju svi izazovi i aspekti uvođenja novih tehnologija u procesu izbora. To podrazumijeva najmanje šest zahtjeva.

Zahtjevi podrazumijevaju tehnička provodivost, zakonski okvir, suglasnost donositelja odluka, osigurana sredstva za nabavu, educirani birači i uspješan test – izjavila je Feni predsjednica Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH) Irena Hadžiabdić.

U tehničkom pogledu, kako je naveo član CIK-a Branko Petrić, važne su dvije stvari, a to su identifikacija birača kako bi se onemogućila manipulacija biračkim popisom te uvođenje tehničko-tehnološkog utvrđivanja rezultata automatski, koje se već primjenjuje u suvremenim zemljama.

– Na taj način omogućeno je da rezultati izbora budu poznati sat vremena nakon zatvaranja birališta – dodao je Petrić. Nove tehnologije su, po riječima zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Saše Magazinovića, jedan od segmenata kojim se može spriječiti izborne krađe, posebno u smislu kontrole glasačkih listića te dopisivanja i pravljenja nevažećih glasačkih listića.

Korektni izbori

-Bit će održan sastanak većeg broja političkih subjekata kojima je u cilju imati fer i korektne izbore – kako se ne bi dogodilo na dan otvaranja biračkih mjesta da određene političke stranke vode s 20.000 ili više tisuća glasova prednosti – poručio je Saša Magazinović novinarima u povodu predstavljanja spomenute publikacije u Sarajevu.