Gigant iznenadio 70.000 radnika: Neki dobijaju bonus od 3.000, a drugi čak 9.000 eura

0
47

Prošle godine BMW je prodao 2,4 miliona automobila i ostvario rekordnu dobit od 23,5 milijardi eura prije oporezivanja. Zaposleni dobijaju dio toga. Kvalifikovani radnici u platnoj skupini 5 dobijaju 9.000 eura udjela u dobiti plus dividende, rekla je kadrovska menadžerica Ilka Horstmeier. BMW je već platio ovaj iznos prošle godine, tada se govorilo da je to rekordni bonus.

Zaposleni BMW-a su nedavno mogli da uživaju u dodatnoj isplati. Uz januarsku platu dobili su dodatak za inflaciju od 1.500 eura – neoporezivo. A početkom 2024. trebalo bi da dođe još 1.500 eura za kompenzaciju inflacije.

Za 2023. godinu BMW očekuje blago povećanje prodajnih brojki i nastavak visokih cijena novih automobila, ali znatno manji profit. Dobrih 7,7 milijardi eura dobiti iz 2022. otišlo je na račun revalorizacije udjela u kineskom zajedničkom ulaganju BBA nakon preuzimanja većine. Ove je godine, pak, otkupna cijena opteretila poslovni rezultat s 1,4 milijarde eura. Finansijski direktor Nicolas Peter također izračunava dodatne troškove od više od pola milijarde eura za materijale i sirovine.

“Ali u osnovnoj djelatnosti dobro ide: snabdijevanje poluprovodnicima se poboljšava, proizvodnja radi, a knjige narudžbi su pune. Potražnja je slabija u Evropi, ali stabilna u SAD, a “u Kini očekujemo određeni oporavak od drugog kvartala”, rekao je glavni finansijski direktor.

Očekuje se da će se prodaja u posebno profitabilnoj višoj klasi i luksuznom segmentu povećati za polovinu. Očekuje se da će odsjek automobila ostvariti profitnu maržu od 8 do 10 posto od prodaje prije poreza i kamata, nakon 8,6 posto prošle godine.

Posao s e-automobilima također bi trebalo da donese rast. Ove godine će 15 posto prodatih automobila biti potpuno električni.

“Petina 2024, četvrtina 2025, trećina 2026”, rekao je izvršni direktor Oliver Zipse.

Press