Gigant iz Tešnja ostvario rekordan rezultat

0
36

Najveći privatni naftni distributer u Bosni i Hercegovini, kompanija Hifa-Oil u vrijeme pandemije i značajnih ekonomskih turbulencija ostvarila je najbolje poslovne rezultate od svog osnivanja sa ukupno ostvarenih 545 miliona KM prihoda. Riječ je o rastu od 38,5 posto u odnosu na 2020. godinu.

Prihod cijele Grupacije koja u svom sastavu broji 16 kompanija iznosio je 825 miliona KM, što je ujedno i najbolji rezultat od njenog nastanka.

Najveći promet u 2021. godini ostvaren je u sektoru bijelih derivata sa indeksom od 136,53 posto. Rast prihoda značio je i prilive državi od preko 100 miliona KM koje su članice Hifa-Oil Grupacije uplatile na ime poreza, doprinosa i drugih obaveza na osnovu poslovanja.

Rast i razvoj kompanije pratio je i povećanje broja uposlenih za 21 posto odnosno 43 nova uposlenika unutar kompanije.

Snažnom rastu doprinijela je također i odluka razvijanja brenda EUROSOLAR koji se bavi prodajom, izgradnjom i održavanjem solarnih sistema, te savjetovanjem i projektovanjem solarnih elektrana.

Kada se govori o investicijama unutar Hifa-Oil Grupacije, 2022. godina je godina širenja na strana tržišta, te je najznačajnije pomenuti da kompanije Euro-Metali, Euro-Roal svojim lagerskim kapacitetima ulaze na tržište Hrvatske i Crne Gore, rast i razvoj maloprodajne mreže u Crnoj Gori za 150 posto što znači otvorenje novih 5 maloprodajnih objekata, implementiranje  novih  tehnologija u kompaniji LB Profile, kao i ulaganje u proizvodne kapacitete i mašine u kompaniji HIT DESIGN.

 

Izvor: biznisinfo.ba