Generalni štrajk u zdravstvenim ustanovama SBK-a 06. marta

0
64

Kantonalno predsjedništvo Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu SBK/KSB , na sjednici održanoj 16.02.2017. godine radi zaštite i ostvarivanja ekonomskih i socijalnih prava i interesa svojih članova  i zaposlenih u zdravstvu SBK-a, donijelo je Odluku o organizovanju i održavanju generalnog štrajka u svim zdravstvenim ustanovama u Srednjobosanskom kantonu. Generalni štrajk počinje u ponedjeljak, 06. marta 2017. godine i održat će se u svim sindikalnim organizacijama za djelatnost zdravstva, a trajat će do ispunjenja zahtjeva.

Kao razloge za organizovanje generalnog štrajka u Nezavisnom strukovnom sindikatu radnika u zdravstvu SBK-a navode:

·         Neprihvatanje zahtjeva Sindikata od strane Vlade SBK-a

·         Neočitovanje Vlade SBK-a po zahtjevu Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu

U  Sindikatu ističu da se Vlada SBK-a oglušila o zahtjev Sindikata za usklađivanje satnice rada utvđene na nivou F BiH u minimalnom iznosu od 2,31 i dala nemoralnu ponudu u vrijednosti satnice od 2,2. Ovim se šalje jako loša poruka javnosti. Imajući u vidu činjenicu da sve veći broj zdravstvenih radnika napušta našu zemlju, ovakav potez Kantonalne vlade ide na štetu građanima, a ne samo zaposlenima u zdravstvu .- ističu u Nezavisnom strukovnom sindikatu radnika u zdravstvu.

 

Ukoliko Vlada SBK-a prihvati zahtjeve Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu do 28. Februara, odluka o organizaciji generalnog štrajka stavit će se van snage.