General Atif Dudaković ponovo na slobodi, tri dana nakon hapšenja

0
217

Atif Dudaković i ostalih 12 bivših pripadnika Petog korpusa Armije RBiH, koji su osumnjičeni za ratni zločin, pušteni su na slobodu u nedjelju, nakon odluke Suda BiH da odbije prijedlog za njihovo pritvaranje.

Sud je ovakvu odluku donio poslije ročišta koje je završeno kasno uvečer u subotu, a kako je navela Nihada Buturović, advokatica jednog od osumnjičenih, svi su pušteni na slobodu jer nisu dokazane tvrdnje Tužilaštva BiH o tome da bi mogli utjecati na istragu, dokaze ili svjedoke.

Ipak, Sud BiH je osumnjičenima odredio mjere zabrane, kojih će se morati pridržavati tokom boravka na slobodi do okončanja cijelog predmeta.

“Kao prva mjera istaknuta je zabrana sastajanja sa određenim osumnjičenim osobama tako što se osumnjičenima zabranjuje kontaktiranje (uključujući i telefonski ili kontaktiranje preko posrednika), sa oficirima i vojnicima koji su na bilo koji način bili uključeni u vojnu operaciju ”Sana 95” na područjima općina Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Ključ i Sanski Most.

Zabranjuje se i kontaktiranje sa svim predstavnicima medija u vezi s ovim predmetom kao i javna obraćanja o tome. Osumnjičenima se dalje nalaže da strogo postupaju u skladu sa naredbama i pozivima Suda BiH, kojima se mijenjaju uslovi ili ukidaju ove obaveze”, navedeno je iz Suda BiH.

Inače, Tužilaštvo je ranije zatražilo pritvor za sve uhapšene u ovom predmetu, a što je Sud BiH, ipak, odbio uvažiti. Pritvor za osumnjičene zatražen je, kako je navedeno iz Tužilaštva BiH, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike. Tužiteljica Vedrana Mijović dodala je kako je opasnost od utjecaja na svjedoke poseban razlog za određivanje pritvora.

Podsjećamo, Dudaković i ostali uhapšeni su u velikoj akciji Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA, koja je provedena na području BiH u petak. Iz Tužilaštva BIH su ranije saopćili da su prema nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine policijski službenici SIPA-e na području USK-a i drugih kantona uhapsili Dudakovića i još 13 dužnosnika i pripadnika Petog korpusa Armije RBiH. O svemu tome ste mogli čitati pod naslovom Bihać / Uhapšen Atif Dudaković, bivši komandant Petog korpusa Armije BiH.

Osobe koje su pod istragom osumnjičene su za kaznena djela zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH, a osumnjičeni Atif Dudaković i za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

Provedena akcija rezultat je dugotrajne i temeljite istrage Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, tokom koje je saslušano je više stotina svjedoka i prikupljeno nekoliko stotina dokaznih materijala, uključujući arhivske dokumente, video-snimke, kao i dokazne materijale vezane za ekshumacije i identifikacije ubijenih osoba.

Ratni zločini koji su predmet istrage, odnose se na stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti, sa područja Zapadnokrajiških općina, tokom 1995. godine, kao i ratne zločine protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionanosti, pripadnika AP Zapadna Bosna, tokom 1994. godine.

Hapšenje Dudakovića naišlo je na veliki osudu velikog dijela bh. javnosti, koji ističe da iza hapšenja Dudakovića i ostalih stoje politički razlozi, a ne ono što se navodi u izvještavanjima iz Tužilaštva.