Dnevne temperature prelaze 35 stepeni Celzijusovih, zbog čega su mnogi protekli vikend iskoristili za odlazak na more. Ipak, većina građana naše zemlje ove godine neće moći priuštiti odmor kraj morske obale, a za bijeg sa užarenog asfalta koristiće neki od gradskih bazena.

Neki gradovi, pak, nemaju ni bazene na kojima se stanovništvo može osvježiti, a, kako smo istražili, cijene i na onim postojećim su više u odnosu na prošlu ljetnu sezonu.

Na vanjskim bazenima Termalne rivijere na Ilidži i danas su mnoge Sarajlije pronašle spas od visokih temperatura.

– Kada su u pitanju cijene, one su malo skuplje u odnosu na prošlu godinu. Radnim danima karta za odrasle je 13 KM, a za vrijeme vikenda 16 KM. Pojedinačne ulaznice za djecu su 10, odnosno 12 KM – rekla je za Faktor Nermina Sefer, direktorica hotella Hills i Termalne rivijere.

Na Ilidži se nalazi i bazen RVI na kojem je radnim danima cijena ulaznice četiri KM, a vikendom pet KM.

Hotel i bazeni Ada u Blagaju

Hercegovci, pored brojnih rijeka i jezera, imaju i bazene Havana i Ada kod Blagaja, Daleku obalu u Mostaru, “Mali Wimbledon”, bazen Garden u Konjicu… Cijena ulaznice za otvoreni bazen u Gardenu košta 15 KM.

– Dnevna karta za odrasle svim danima je pet KM, a za djecu tri KM. Iznajmljivanje ležaljki je dvije KM, dok su suncobrani i parking besplatni – rekli su za Faktor iz hotela Ada u Blagaju.

I ovoga ljeta spas od vrućina nudit će i veliki vodeni park u Trebinju “Grad sunca”, a Trebinjci mogu da se osvježe i na gradskoj plaži i otvorenom olimpijskom bazenu.
Aqua Park “Sunčana vrela”, najveći aqua park na Balkanu, otvoren je sredinom jula 2017. godine, a dio je adrenalinskog sadržaja kompleksa Grada Sunca. Aqua park sa kapacitetom od 2.000 posjetilaca dnevno idealno je mjesto za cjelodnevnu avanturu i odmor za cijelu porodicu.

Stanovnici Olova i okoline osvježenje u vrelim ljetnim danima nalaze u sportsko – rekreativnom centru Ajdinovići, te na Zelenom viru.

– Dnevna ulaznica za ljetnu sezonu u sportsko – rekreativnom centru Ajdinovići radnim danima iznosi 40 KM, a vikendom 50 KM. Cijena ulaznice za djecu od pet do 15 godina je 20, odnosno 25 KM. Kupovinom ulaznice naši posjetioci mogu neograničeno jesti i piti, ponuda je na bazi švedskog stola, ali i koristiti ležaljke, suncobrane i sve ostale sadržaje. Obezbijeđen im je i besplatan parking – rekli su za Faktor iz sportsko – rekreativnog centra Ajdinovići.

Bazen u sportsko – rekreativnom centru Ajdinovići

Na Zelenom viru cijena dnevne karte za odrasle je šest KM (vikend osam KM), a za djecu četiri KM (vikend šest KM). Parking neradnim danima košta šest KM, a vikendom osam KM. Iznajmljivanje ležaljki, kao i suncobrana košta pet KM, a šadrvana 30 KM.

U Goraždu još nema otvorenog bazena, a u Ustikolini bi do kraja godine trebao biti otvoren bazen čije su dimenzije 21 x 32 metra.

Stanovnici Bihaća će se od nedjelje moći osvježiti na bazenu “Veni, Vidi”, kada su vlasnici najavili početak sezone.

U Kozarcu se nalazi vodeni park koji čine tri bazena na tri nivoa, za odrasle i djecu, šest tobogana, tri za odrasle, tri za djecu, potom divlja rijeka, restorani, sportski tereni…

– Posjetioci imaju gdje da se okupaju i osvježe, ukratko, ovdje će svako pronaći nešto za sebe – kaže vlasnik Jasmin Jakupović koji dodaje da je bazen otvoren svaki dan od 10 do 20 sati, a cijena ulaznice je pet KM za odrasle i tri KM za djecu.

Vodeni park Aquana

Vodeni park Aquana, koji se prostire na 38.000 metara kvadratnih, je najveća turistička i zabavna atrakcija ove vrste u Banjoj Luci.

– Mi imamo veliki broj različitih karata za naše posjetioce. Radnim danima ulaznica od 10 sati je šest KM, od 12 sati pet i od 16 sati četiri KM. Karte za tročlanu porodicu su 15 KM, a četveročlanu 20 KM. Iznajmljivanje ležaljke košta 2,5 KM – kaže Bojan Nikolić, tehnički diektor Aquane.

Zeničani tople dane provode na gradskom bazenu, za koji direktor Nedim Palić kaže da je najjeftiniji u cijeloj BiH.

– Cjelodnevna karta za odrasle osobe je četiri KM, a za djecu dvije KM. Poludnevne karte također imaju simbolične cijene od dvije i samo jednu konvertibilnu marku – kaže Palić.

Dobojlije se najčešće odlučuju za odmor na bazenima Džungla i jezeru Rudanka.

– Ulaz za kupače na jezeru Rudanka je četiri KM, a besplatan je za djecu do pet godina. Dva seta velikih ležaljki koštaju sedam KM, a obične ležaljke i suncobran samo 1,5 KM – kaže menadžer jezera Rudanka.

U blizini Viteza nalazi se vodeni park “Ribica” sa četiri bazena i zabavnim vodenim atrakcijama. Za boravak u ovom vodenom parku potrebno je izdvojiti sedam, a vikendom devet maraka.