FUP pojačao aktivnosti na prevenciji opasne igre “Plavi kit” u BiH

Federalna uprava policije oglasila se u povodu pojave online igrice na internetu pod nazivom “Plavi kit”, koja predstavlja prijetnju za maloljetnike.

Kako navode, igrica “Plavi kit” prije svega je usmjerena na mlađu populaciju i to najčešće djecu u razdoblju od 10 do 15 godina, kojima se nakon instalacije navedene igrice postavljaju različiti zadaci, u početku manje opasni, poput gledanja filmova neprimjerenog sadržaja, zatim samopovređivanja urezivanjem plavog kita na rukama, a sve se završava pozivom i podstrekivanjem na izvršenje samoubistva.

“Ova opasna igrica prisutna je u mnogim državama i zbog nje je navodno stradalo više desetina maloljetnika te je stoga Federalna uprava policije pojačala aktivnosti na praćenju i prevenciji pojave igrice ‘Plavi kit’ u Bosni i Hercegovini. S obzirom na uznemirujući sadržaj navedene igre i opasnosti koje se s tim povezuju, upozoravaju se roditelji i prosvjetni radnici da obrate pažnju na ponašanje djece te da pojačaju nadzor na istima kada je riječ o korištenju interneta”, saopćeno je iz FUP-a.  

Preporučuju da se sva djeca spomenute dobi upozore na moguće rizike i podsjete na nužni oprez pri komuniciranju putem društvenih mreža i eventualnom susretanju sa zastrašujućim porukama ili sadržajima na Internetu 

 

“Preporučujemo onima koji se na bilo koji način susretnu s uznemirujućim porukama ili prijetnjama na Internetu da o tome odmah obavijeste policiju, roditelje ili prosvjetne radnike”, navode iz FUP-a.

izvor.klix.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print