FUCZ uspostavio kamp u kom će večeras prespavati učesnici Marša mira

0
117
Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) i ove godine pruža podršku učesnicima Marša mira 2020 koji je zbog pandemije koronavirusa organizovan u otežanim
uslovima i sa smanjenim brojem učesnika.

Zbog složene epidemiološke situacije i sprečavanja širenja koronavirusa, učesnici nisu bili u mogućnosti krenuti iz Nezuka kao proteklih godina, nego su jutros u 9:00 sati krenuli sa Crnog vrha kod Zvornika.

Prethodnih godina u Maršu mira učestvovale su hiljade ljudi iz cijelog svijeta, a jutros je sa Crnog vrha krenulo tek nekoliko desetina njih kojima će se u kampu Liplje pridružiti i ostali učesnici.

Marš mira koji se organizira od 2004. godine u okviru obilježavanja godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici održava se kako bi se sačuvalo sjećanje i odala počast svima onima koji nisu preživjeli put smrti u julu 1995. godine te iskazalo poštovanje preživjelima.

Pripadnici FUCZ-a uspostavit će kampove na za to određenim lokacijama, a sa terenskim vozilima sa prikolicama, cisternama za vodu, medicinarima i ostalom opremom pratit će učesnike Marša mira čitavom trasom tokom trodnevnog pješačenja i pružati im podršku sve do Memorijalnog centra u Potočarima gdje će 11. jula biti obavljena komemoracija i dženaza za devet žrtava genocida.

Predstavnici FUCZ od početka su uključeni i u rad Organizacionog odbora i Pododbora za organizaciju Marša mira 2020. i kroz sve aktivnosti u vezi s pripremom za održavanje ovogodišnjeg Marša mira.