FUCZ: Kiša ugasila požarišta u BiH

0
57

Padavine koje su za vikend zahvatile veći dio Bosne i Hercegovine pogasile su sva požarišta u zemlji i dovele do gotovo potpune stabilizacije situacije, potvrdio je direktor Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak.

Solak je istakao da su pripadnici FUCZ bili na terenu kako bi prekontrolisati sva požarišna mjesta u slučaju eventualnog tinjanja vatre.

“Najteže nam je to što ne možemo izvršiti kontrolu u nepristupačnim miniranim dijelovima, a ostalo je sve pod kontrolom. Bilo je par tehničkih intervencija koje su tokom današnjeg i jučerašnjeg dana imali vatrogasci, ali situacija na požarištima u Bosni i Hercegovini je skoro pod kontrolom”, rekao je za AA Solak.

Istakao je da u FUCZ-u nemaju podatke o štetama nastalim u šumskom prostoru, ali je rekao da je u požaru najviše stradao predio općina Livno, Glamoč, Bosansko Grahovo, kao i predio u općini Ravno.

“Nema velike štete u šumskom prostoru, jer nije gorjela velika šuma. Nisu to bili požari koji su izmakli kontroli, gorjelo je nisko rastinje i trava”, rekao je Solak.

 

Kazao je da je su pripadnici FUCZ  za vikend imali par intervencija uklanjanja mina i jedne ručne bombe u Zenici, koju je stanovnik pronašao u svom dvorištu.