Francuska preuzela predsjedavanje EU, jedan od prioriteta bit će Zapadni Balkan

0
72

Borit ćemo se protiv miješanja i manipulacija od strane više regionalnih sila koje nastoje preko Balkana da destabilizuju Evropu, najavio je Makron

Francuska je u subotu, 1. januara, preuzela predsjedavanje Evropskom unijom, a među njenim prioritetima biće izgradnja jače i suverenije EU, odbrana vladavine prava i evropskih vrijednosti i jačanje strateške autonomije.

Na agendi Pariza bit će i Zapadni Balkan, a francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) je rekao da EU treba više politički i ekonomski da se angažuje u regionu, prenosi RSE.

“Mi danas imamo posebnu odgovornost prema Zapadnom Balkanu, mi tu treba da vodimo politiku ponovnog angažovanja, ali također investicija da bi podržali ekonomsku integraciju tog regiona… i također da bi se borili protiv miješanja, manipulacija od strane više regionalnih sila koje nastoje preko Balkana da destabilizuju Evropu”, rekao je Makron izlažući prioritete francuskog predsjedavanja 9. decembra u Jelisejskoj palati.

Makron je apelovao na to da se “razjasni evropska perspektiva” zemalja Zapadnog Balkana blokiranih godinama u predvorju EU, dodajući da se ne smije dozvoliti da Zapadni Balkan ostane u situaciji u kojoj je danas.

Makron je u debati u Evropskom komitetu regiona početkom decembra rekao da će jedan od vodećih izazova francuskog predsjedavanja biti odbrana demokratije i vladavine prava, ocijenivši da se evropske vrijednosti trenutno “osporavaju u nekoliko članica EU”.

Posebno je istakao zaštitu od lažnih informacija i sajber prijetnji koje koriste neprijatelji Evrope i liberalne demokratije, a obećao je i “snažne inicijative” za slobodu medija u 2022.

 

Fokus.ba