FOTO/Završeno Kantonalno takmičenje učenika srednjih škola iz predmeta fizika

0
806

U prostorijama  Mješovite srednje škole Donji Vakuf danas je održano Kantonalno takmičenje iz predmeta fizika za učenike srednjih škola s područja Srednjobosanskog kantona.

Takmičenje je počelo danas u 11 sati, a početku je prethodilo obraćanje direktora Mješovite srednje škole Donji Vakuf, Asima Orahovčića

-U ime kolektiva MSŠ Donji Vakuf srdačno vas pozdravljam i želim dobrodošlicu u Donji Vakuf. Učenicima želim poručiti kako su samim svojim dolaskom uložili dosta truda i napora, a nadam se da su svjesni da su korjeni učenja gorki, ali su zato plodovi slatki. Zato ih pozivam da ostanu takvi i da na taj način grade državu BiH. Znamo da se država u miru gradi znanjem. Nadam se i čvrsto vjerujem da će današnji dan proteći u najboljem redu te da ćemo mi biti pravi domaćini i da će, naravno, najbolji učenici pobijediti i dostojanstveno predstavljali SBK na Federalnom nivou, kazao je Orahovčić.

Srednjoškolci su se takmičili iz tri oblasti iz predmeta fizija i to: Mehanika i termodinamika, Oscilacije,talasi i elektomagnetizam te Optika i  atomska fizika.

Iz oblasti Mehanika i termodinamika – fizika, najbolji je bio Adi Ćefo učenik MSŠ Bugojno, drugo mjesto pripalo je Šiljak Mersadu učeniku  MSTŠ Travnik dok je trećeplasirani srednjoškolac iz ove oblasti Dženis Kajević iz SMŠ Fojnica.

Travničanka Enesa Hrustić iz MSŠ Travnik bila je najbolja iz oblasti Oscilacije,talasi i elektomagnetizam. Drugo mjesto osvojio je Faris Mušić takođe učenik MSŠ Travnika, treće mjesto pripalo je Amili  Begović, takođe učenici MSŠ Travnik.

Iz oblasti Optika i  atomska fizika najbolja je bila Elma Šeremet učenica MSŠ Bugojno, a njen kolega iz iste škole Ajdin Beganović osvojio je drugo mjesto na takmičenju. Trećeplasirana učenica na Kantonalnom takmičenju iz ove oblasti je Sara Đelilović iz MSŠ Travnik.

U ekipnom takmičenju najbolja je MSŠ Bugojno. Prema osvojenim  bodovima drugo mjesto pripalo je MSŠ Travnik, dok je na trećem mjestu MSTŠ Travnik.

Na današnjem Kantonalnom takmičenju iz predmeta fizika učestvovale su  MSŠ Travnik, MSTŠ Travnik, STŠ Bugojno, MSŠ Novi Travnik, Gimnazija Bugojno, SM „Zijah Dizdarević“ Fojnica i domaćin MSŠ Donji Vakuf.