FOTO/ Započeli radovi na dogradnji Dječijeg vrtića Donji Vakuf

0
448

Jedina predškolska ustanova u Donjem Vakufu otvorila je svoja vrata mališanima sada već davne 1979. godine. Gradnja dječijeg vrtića započela je prije pola stoljeća, tačnije prije nepunu 51 godinu, 1971. godine. Simbolično 01, oktobra 1979. godine, u Nedjelji djeteta, vrtić  koji je tad nosio naziv “Radost” prima i prve korisnike, najmlađe stanovnike Donjeg Vakufa, uzrasta od 3 do 6 godina.

Po povratku u oslobođeni Donji Vakuf devastirani objekat vrtića obnavlja se 1996. godine uz materijalna sredstva koja je obezbjedila tadašnja aktuelna Miss svijeta, Jacqelina Aquilera iz Venecuele.

Trenutni kapacitet JU Dječiji vrtić Donji Vakuf, prema standardima i normativima, omogućava smještaj 70 djece. Aktuelnim projektom proširenja objekta omogućit će  se smještaj za 100 mališana. Oni će kroz ovaj projekat dobiti zajedničku trpezariju i profesionalnu kuhinju a time još komforniji boravak u vrtiću.

Sadašnjih 312 m2 korisnog prostora bit će povećano za dodatna 254 m2. Time će se kapacitet ove predškolske ustanove povećati  za 40 %.

Dio objekta čija je izgradnja započela prije nekoliko dana bit će fizički povezan sa postojećom zgradom vrtića.

Vrijednost projekta je 246 hiljada KM. Sredstva za realizaciju projekta  osigurana su iz budžeta Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK/KSB i Općine Donji Vakuf.

27. jula u kabinetu Načelnika općine Donji Vakuf potpisan je ugovor o sanaciji i dogradnji Dječijeg vrtića, između izvođača radova, kompanije PROMO doo i finansijera Općine Donji Vakuf.

Do početka mjeseca novembra očekuje se završetak radova na proširenju objekta JU Dječiji vrtić Donji Vakuf.