FOTO//Donjovakufljani krenuli iz Nezuka prema Potočarima

0
235

Više hiljada učesnika ovogodišnjeg Marša mira krenulo je iz Nezuka ka Potočarima, gdje će nakon trodnevnog pješačenja rutom kojom su Srebreničani 1995. godine pokušavali doći do slobodne teritorije, prisustvovati obilježavanju 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima “zaštićene zone Ujedinjenih nacija” Srebrenica.

Više od 3.000 ljudi ide prema Potočarima, a u naredna tri dana kretat će se trasom kojom su Srebreničani u ljeto 1995. godine pokušavali doći do slobodne teritorije – Tuzla ili Kladanj.

Među njima su i naši Donjovakufljani, učesnici koji svake godine odlaze na marš mira, a put kao i uvijek organizira PD “Dubrave” na čelu sa predsjednikom dr. Hamdijom Mlinarevićem.

Kako su nam jutros kazali, svi se dobro osjećaju i spremno polaze na trodvnevni put, a fotografije su ustupili učesnici Rijad Rahmanović i Aida Mlinarević Duratbegović.

 

U Potočare bi trebali stići 10. jula, a dan kasnije prisustvovati kolektivnoj dženazi u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

​​​​​​​Marš mira koji se ove godine organizuje 17. put u okviru obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” Srebrenica, za preživjele Srebreničane predstavlja neku vrstu liječenja trauma ali i obavezu da svoja iskustva i priče ispričaju i prenesu mlađim generacijama.