FOTO/Učesnici Marša mira kreću se po vrlo otežanim uslovima

0
139

Jutros je po kišnom vremenu započela i treća posljednja etapa ovogodišnjeg Marša mira Nezuk-Potočari kojom se obilježava proboj preživjelih Bošnjaka Srebrenice na slobodnu teritoriju u julu 1995. godine.

Uposlenici FUCZ na nekoliko lokacija na dijelu trase Marša mira kojom prolazi kolona i danas su pružali podršku učesnicima dijeleći hranu i vodu.

Na lokaciji između Bukve i Buljima s kolonom je na punkt FUCZ, na kome se nalazio i direktor Fahrudin Solak, stigao i Federalni premijer Fadil Novalić, jedan od učesnika ovogodišnjeg trodnevnog Marša mira, koji je, zajedno sa ministrima Salkom Buvarevićem i Edinom Ramićem, danas krenuo najzahtjevnijom dionicom trase od Kameničkog brda do Buljima u dužini od 10 kilometara.

To je izvorna trasa iz jula 1995. godine kojom se ove godine po prvi put kreće kolona Marša mira i na kojoj je organizovana prva zasjeda i ubistvo više od hiljadu civila, a toliko ih je i zarobljeno.

Nakon kratkog odmora i razgovora sa Fahrudinom Solakom direktorom FUCZ, premijer Novalić i ministri Bukvarević i Ramić, zajedno sa ostalim učesnicima marša, nastavili su put prema Potočarima.

Dolazak više od pet hiljada učesnika Marša mira u Memorijalni centar Potočari očekuje se danas u predvečernjim satima.