FOTO//Učenici donjovakufskih škola izveli plesni performans

Danas su u Donjem Vakufu na trgu trgu “Ibrahim – bega Malkoča”, učenici osmih razreda Osnovne škole „Hasan Kjafija Pruščak“ Prusac i Prve osnovne škole Donji Vakuf pred našim sugrađina demonstrirali koje su plesne vještine usvojili i savladali tokom realizacije projekta „Muzikom se bavi, muzikom pobijedi, ti to možeš“.

Projekat su podržali Općina Donji Vakuf i Ministarstvo nauke, kulture i sporta SBK/KSB.

Plesačko umijeće pokazale su i članice Plesnog kluba “Violeta”.

Aida Cerić već godinama učestvuje u ovom projektu i izrazila je zadovoljstvo što je uspješno realizovana još jedna njegova faza.

VIS Forte već nekoliko godina realizuje projekat „Muzikom se bavi, muzikom pobijedi, ti to možeš“. Sve je počelo još u doba korone kada smo počeli raditi online određene muzičke sadržaje, a kasnije se to proširilo i na škole. Održali smo veliki broj radionica, likovnih, plesnih i muzičkih.

Ovo je jedna od ozbiljnijih aktivnosti obzirom da smo izašli iz okvira škole, uključili smo i našu koreografkinju Violetu Erceg koja je s djecom odradila osam proba gdje su djeca imala priliku da nauče nove korake koje nisu mogli naučiti na časovima muzičke kulture.

Ovo je bila prilika da povežemo i dvije škole, Osnovu školu „Hasan Kjafija Pruščak“ Prusac i Prvu osnovnu školu Donji Vakuf, a učešće su uzeli učenici osmih razreda.

Želim se zahvaliti direktorici Prve osnovne škole Donji Vakuf Selvedini Fazlagić i direktoru Osnovne škole „Hasan Kjafija Pruščak“ Nedžadu Ždraloviću, direktoru JU Centar za kulturu informisanje i sport Kenanu Hrvačiću, kao i Općini Donji Vakuf i Ministarstvu nauke, kulture i sporta SBK/KSB.

Trener plesnog kluba „Violeta“, Violeta Erceg je istakla kao je lijepo bilo raditi sa ovom djecom u proteklom periodu.

Ovo mi je prvi put da radim s djecom ovog uzrasta, tj. učenicima osmih razreda. Držim časove plesa u Donjem Vakufu i uvijek radim s mlađim generacijama. Moram priznati da sam ostala ugodno iznenađena brojem djece s kojom sam radila tokom proba.

Plesne korake koje ste vidjeli večeras, izvježbani su tokom osam treninga koje smo odradili zajedno i tokom kojih smo uspjeli pripremiti nekoliko koreografija.

 

Dva učesnika ovog projekta su i učenici Prve osnovne škole, Adna Džihan i Samed Bašić.

Adna je priznala da se prvi put susreće s ovakvom vrstom plesa. Kada sam došla na prvu probu, moram priznati da nisam očekivala da ćemo uspjeti ostvariti ovakav napredak, da budemo spremni izaći pred publiku. Ali nakon posljednjeg treninga sam shvatila da ćemo sve oduševiti.

Samed se dugo godina bavi košarkom, ali priznao je da uživa i u plesu.

Prvog dana sam bio malo skeptičan, ali na kraju smo uspjeli sve uvježbati. Ovo nije moj prvi susret s plesom jer smo prošle godine imalu mali plesniu perfromans u holu osnovne škole kada smo plesali Engleski valcer.

 

 

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print