FOTO/U Travniku predstavljena nova stranica Skupštine i Vlade SBK

0
141

U Uredu Vlade SBK-a danas je upriličena prezentacija nove web stranice Skupštine i Vlade SBK. Prisutnim medijima obratili su se premijer SBK Tahir Lendo, predsjedavajući Skupštine SBK Josip Kvasina, sekretar Ureda za evropske integracije Muhamed Sofić i Christian Haupt, direktor projekta za jačanje institucija u BiH, predstavnik USAID-a.

„Projekat nove web stranice je od velikog značaja za sva naša kantonalna tijela. Dosadašnja stranica, koja je izrađena 2004. godine, bila je vrlo nepregledna i prevaziđena. Stoga, veliko hvala USAID-u i direktoru Hauptu uz čiju će pomoć ministarstvima i kantonalnim tijelima biti olakšan rad i pristup informacijama. Svaka čast i našem Uredu za evropske integracije koji je kroz institucionalno jačanje vlastitih kapaciteta stekao dobre preduslove za kreiranje projekata, a jedan od njih je i ova nova web stranica“, kazao je premijer SBK Tahir Lendo.

Pored web stranice Vlade SBK, urađena je i nova web stranica Skupštine SBK. Josip Kvasina, predsjedavajući Skupštine kantona kazao je,

„Obzirom da Sabor uopće nije imao svoju web stranicu, ovo je jedan veliki iskorak za nas u predstavljanju svega onoga što radimo. Ova stranica sadrži sve bitne i relevantne podatke, Ustav, Poslovnik i sve Zakone koji su potrebni da budu na stranici kako bi se mogle dobiti potrebne informacije oko rada Sabora/Skupštine SBK. Izražavam svoju zahvalnost predstavnicima USAID-a i Christianu Hauptu, koji su nam dali potporu u realizaciji ovog projekta, a koji će vjerujemo biti od koristi svoj zainteresiranoj javnosti“, dodao je predsjedavajući Kvasina.

Tokom današnje prezentacije potpisan je i Sporazum o preuzimanju donacije između USAID-a i Vlade SBK.

„Nama je jedna od temeljnih aktivnosti da pomažemo u otvaranju institucija prema javnosti ali i da omogućimo građanima bolji pristup informacijama. Naše je zadovoljstvo da danas imamo priliku pustiti u javnost ovaj internet portal i donirati opremu Uredu za evropske integracije kako bismo im olakšali rad u informisanju javnosti“, istakao je Christian Haupt.

Ured za evropske integracije, fondove, odnose s javnošću i kvalitet prema međunarodnom standardu je u saradnji sa USAID-om u proteklom periodu radio na projektu izrade nove web stranice Vlade i Skupštine SBK. Nova web stranica sadržava više informacija i nudi nove načine prezentiranja informacija široj javnosti.  Nova web stranica integrisat će sve informacije vlade, skupštine, ministarstava, uprava i službi, i sadržavat će sve dokumente u elektronskoj formi.

Po završetku obraćanja, medijima i javnosti Muhamed Sofić sekretar Ureda za evropske integracije prezentirao je novu web stranicu koja sadrži mnogo više informacija i nudi nove načine prezentiranja široj javnosti.