FOTO/ U Donjem Vakufu održan godišnji koncert VIS Forte Donji Vakuf

0
208

U petak, 28. decembra 2018. godine VIS “Forte” Donji Vakuf za sve poštovaoce muzike i horske pjesme u prepunoj sali Doma kulture priredio godišnji koncert kako bi obilježili treću godinu rada i djelovanja pod ovim imenom.  Cjelovečernji koncert  upotpunili su i nastupi Omladinskog hora JU Centar za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf i Hora penzionera / Zbora umirovljenika iz Jajca, te performans članova folklorne sekcije Kulturno- umjetničkog društva „Nakib Abdagić Kiban“. Generalni sponzor koncerta je BHTelekom a sav prihod od prodatih ulaznica bit će usmjeren za liječenje naše sugrađanke Edine Švago.

Moto ove horske grupe je promovisati dobro u svakom pogledu. „Forte“ čine članovi različite starosne dobi,  a sve to samo sa jednim interesom -da ljubav i dobro pobjedi mržnju i zlo.

„ Kad se hoće-sve se može“ ….riječi su koje sa ponosom ističe dirigentica sastava -nastavnica muzičke kulture, .Aida Cerić . Sinošnji cjelovečernji koncert bila je prilika i za dodjelu zahvalnica onima koji su u dosadašnje periodu nesebično podržavali djelovanje hora u našem gradu, te najistrajnijim  članovima ove horske grupe.

VIS Forte je glavni „krivac“  što smo u Danima općine  u našem gradu ugostili brojne horske grupe u okviru smotre horova „Pjesme kraj Vrbasa“. VIS Forte neizostavni je akter na svim općinskim manifestacijama, a zapažene nastupe imao je na  smotrama horova širom naše zemlje, a posebno se ističe nastup u okviru ramazanskog programa u Inegolu-republika Turska .Nastupi prate i priznanja.

Pod ranijim imenom „Preporod“ dobitnici Općinskog priznanja . Ove godine  VIS Forte je  na festivalu ilahija i kasida, osvojio  visoko 2.mjesto. Ovaj festival  se već dugi niz godina održava u  Gornjem Vakufu . Proteklog ljeta sastav „Forte“ u Donjem Vakufu ugostio je  internacionalni hor  iz Vermonta.

Nakon što su svi učesnici koncerta zajedno na bini otpjevali pjesmu „ S one strane Plive“ uslijedilo je druženje uz zaskusku za goste i zvanice.