Foto / Svečana akademija u povodu Dana državnosti BiH

0
437

 

Svečana akademija povodom 25. novembra Dana državnosti BiH održana je večeras pod pokroviteljstvom Općinskog vijeća Donji Vakuf i općinskog načelnika, i u tehničkoj organizaciji JU Centar za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf .

Na današnji dan 1943. Godine u Mrkonjić Gradu održano je Prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a. Na tom zasjedanju  donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, a Bosna i Hercegovina je definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

BiH je gradila i branila svoj identitet, državnost i samobitnost zahvaljujući prvenstveno visokoj svijesti Bosanaca i Hercegovaca koji su svoju državu stavljali ispred svih drugih vrijednosti i interesa. Prisutni na svečanoj akademiji Fatihom i minutom šutnje odali su počast hrabrim Bošnjanima, Bosancima i Hercegovcima koji su branili svoju domovinu i za nju dali svoje živote.

U ime domaćina prisutnima su se obratili i uputili čestitiku svim građanima jedine nam domovine, načelnik općine Donji Vakuf, Huso Sušić i predsjedavajući Općinskog vijeća Donji Vakuf, Muhamed Hodžić.

Naglašeno je da Odluke donesene na zasjedanjima ZAVNOBiH-a nisu utemeljile bosanski identitet i bosanskohercegovačku državnost, nego su bile izraz tog identiteta.

Imali smo agresiju i razaranja, još uvijek imamo nesmanjene velikodržavne apetite koji su se nadvili nad Bosnom i Hercegovinom, a zov nacionalnih država odjekuje bosanskohercegovačkim prostorima. Sve to razara savremeno tkivo Bosne i Hercegovine, u kojoj vladajuće političke elite nikako ne mogu pronaći zajedničko polje djelovanja.

 

Uz sve te otpore,istinske patriote žele BiH ,sigurnu i prosperitetnu, u kojoj se poštuju ljudska i svaka druga prava i koja je snažno usmjerena ka integraciji u Evropsku uniju i NATO.

Na svima nama je da se za takvu BiH u budućnosti borimo još jače. –  moglo se čuti na svečanoj akademiji.

Svečani trenutak obilježavanja Dana državnosti BiH u Donjem Vakufu ,pod pokroviteljstvom Općinskog vijeća Donji Vakuf i općinskog načelnika, upotpunili  su članice i članovi  Vokalno- instrumentalnog sastava „Forte“ Donji Vakuf izvođenjem kompozicija „Ljiljan – zambak“ i „Tebi majko misli lete“ , te Belkisa Đukić, učenica II razreda MSŠ Donji Vakuf, koja je govorila odlomak iz  romana „Derviš i smrt“ Meše Selimovića i recitovala pjesmu „Bosna“, Nedžada Ibrišimovića.