FOTO/Svečana akademija povodom Dana nezavisnosti BiH

Večeras je u Velikoj sali Doma kulture upriličena svečana akademija povodom Dana nezavisnosti BiH.

Danas obilježavamo tridesetdrugu godišnjicu jednog od značajnijih datuma u historiji naše domovine. Prvi mart, dan kada su se građani Bosne i Hercegovine odlučili da zemlja istupi iz tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i postane nezavisna država svih građana koji žive u njoj.

Referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine održan je 29. Februara i 1. Marta 92. godine. Glasalo je više od dva miliona građana od kojih je 99, 7% bilo za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine, i Bošnjaka, i Srba i Hrvata, ali i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive.

Upravo zbog tog historijskog čina kojim je potvrđena dugogodišnja kultura, tradicija opstojnosti naše domovine, počela je krvava agresija na našu zemlju, u kojoj je na stotine hiljada ljudi izgubilo živote, svoje domove, kćeri, sinove, očeve i majke.

Prisutnima se obratio Predsjedavajući Općinskog vijeća Donji Vakuf Muhamed Hodžić koji je između ostalog rekao:

Svaki put kada treba da držim govor na ovaj dan, uvijek nastojim i uvijek su mi u fokusu naši najboljih sinova koji su nam omogućili da danas sjedimo ovdje, ali ne može se opisati osjećaj riječima i uvijek mi je teško kada govorim o njima. Bilo je hrabrih sinova kada je trebala da se odbrani ova zemlja, a 1. marta smo dobili to što smo dobili ali smo platili skupo naredne četiri godine.

Moja poruka svim građanima i građankama Donjeg Vakufa jeste da školujemo djecu, da privrednici grade ovu zemlju zajedno s nama i mislim da ćemo samo s pametnim i jakim ljudima i djecom bez obzira gdje se nalazila pokušati nadam se očuvati ovu zemlju jer druge nemamo, zaključio je predsjedavajući Muhamed Hodžić.

 

Načelnik Općine Donji Vakuf Huso Sušić, koji je između ostalog rekao,

U ono vrijeme bilo je doneseno dosta teških odluka i jedna od tih odluka bila je nezavisnost Bosne i Hercegovine koju smo svi zajedno ispratili u teškim vremenima i doživjeli što smo doživjeli. Međutim imali smo sreću da se vratimo u naš Donji Vakuf nije bilo lako ali smo mi to postigli.

Moja poruka je da razmišljate o onom što se desilo, da učite našu omladinu kako je imati pa nemati. Dakle, puno je nas otišlo iz Donjeg Vakufa, a sve smo ovdje imali. Snalazili smo se na svakakve načine i dosta naših sugrađana je dalo svoje živote za naš grad i našu državu.

Ovom prilikom želim svim prisutnim čestitati 1. mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i da ih još puno dočekamo u zdravlju i veselju.

 

Svoj nastup su imali i članovi Dječijeg pozorišta Donji Vakuf, a kod prisutnih su nakon svoje izvezdbe izazvali buru emocija i evocirali ratne uspomene.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print