Foto / Rusmir Agačević Rus sa donjovakufskim osnovcima

0
247

Postoji nekoliko zanimanja na svijetu bez kojih se ne bi moglo živjeti, poput ljekara i učitelja, međutim bez pisaca život bi bio tužan i ružan. – riječi su Rusmira Agačevića Rusa, dramskog pisca i književnika koji se danas družio sa donjovakufskim osnovcima. U sklopu projekta „Muzikom se bori…muzikom pobjedi“ koji realizuje Vokalno – instrumentalni sastav „Forte“ Donji Vakuf, Rusmir Agačević održao je interaktivnu radionicu sa učenicima razredne nastave Prve OŠ Donji Vakuf. Tokom jednog školskog sata djeca su vrlo brzo ostvarila neposrednu komunikaciju sa piscem i zajedno isčitavali neke od brojnih pjesama za djecu uokvirenih u slikovnice iz radionice Rusmira Agačevića Rusa. Riječ je o slikovnicama “BON-TON za đake prvake – O lijepom ponašanju”, “Potomci zmajeva iz naših krajeva – Priče o domaćim životinjama”, “Bez alata nema zanata – O raznim zanimanjima” i “Vilenjaci dobri znanci – O zaštiti čovjekove okoline”.

Iako potpisuje brojne dramske tekstove, monodrame, scenarije za kratke filmove, igrane serije,knjige, Agačević ipak ističe da najviše svoje pažnje, stvaralačke kreativnosti i ljubavi usmjerava prema djeci, najiskrenijoj čitalačkoj publici.

Za narednu godinu najavio je 20 novih slikovnica. U razgovoru za Radio Donji Vakuf  Rusmir Agačević Rus izrazio je spremnost i želju da se scensko čitanje njegove „Legende o Ajvaz-dedi“, čiji je autor, izvede u saradnji sa učenicima i nastavnicima Prve OŠ Donji Vakuf.