FOTO// Radovi na izgradnji mosta u Donjem Vakufu ulaze u završnu fazu

Radovi na izgradnji mosta preko rijeke Vrbas u Donjem Vakufu, na putu iz pravca  Travnika,  polako ulaze u završnu fazu. Nakon što je prije nekoliko dana postavljen prvi sloj asfalta, trenutno se izvode radovi na priključenju mosta na saobraćajni put M16.

Dimenzije mosta iznose : dužina 40 metara, širina sa pješačkim stazama 15,5 metara,  sa dvije trake od po 4,5 metara. Most će imati i dva razdjeljna ostrva od 2 metra.

Kako nam je rekao šef gradilišta, Admir Terzić, završeni su radovi na kružnoj raskrnici R3. Sljedeća faza je izmještanje saobraćaja preko asfaltiranog dijela. Saobraćaj će se u potpunosti obustaviti iznad postojećeg propusta iznad Oboračke rijeke i pomenuti propust će se nakon toga srušiti i graditi novi. Nadležno ministarstvo je već izdalo sve neophodne dozvole. U narednoj fazi, uporedo će se raditi propust i kružni tok.

Kada je u pitanju odron koji se pojavio na padini Gradine, zbog lošeg kvaliteta stijena došlo je do izmjene projekta. Iako je načelno sve dogovoreno, zbog turbulencija koje prate građevinski sektor, još uvijek se vode pregovori s investitorima, ali izvođači se nadaju da će i na tom dijelu gradilišta radovi biti nastavljeni već sljedeće sedmice.

Za sada je postavljen samo prvi sloj asfalta, a završni sloj će biti postavljen kada budu završeni radovi na kružnim tokovima.

 

Na radilištu smo zatekli i dva radnika iz Donjeg Vakufa. Jedan od njih je Balihodžić Besim iz Oboraca koji već 17 mjeseci radi za  kompaniju ŽGP iz Sarajeva, a na radilištu u Donjem Vakufu je angažovan od samog početka. Istakao je da je veoma zadovoljan uslovima koji vladaju u ovoj firmi.

Besimov kolega, Namir Balihodžić je također prisutan na radilištu od samog početka. Na ovom projektu trenutno rade radnici iz nekoliko firmi. Kako je sam rekao, prezadovoljan je uslovima koji vladaju u ovoj firmi i nada se da će biti angažovan i na drugim projektima.

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print