FOTO//Promovisana zbirka pjesama „Zrno mene stihom srca otkriveno“ Henadi Šeho

 

„Zrno mene stihom srca otkriveno“ naziv je prve zbirke pjesama autorice iz Donjeg Vakufa Henadi Šeho, čija promocija je upriličena večeras u prostorijama Doma kulture u našem gradu.

Henadi Šeho koja je rodom iz Novog Travnika, prve svoje pjesničke rime, počela je pisati veoma rano, družeći se sa prirodom i njoj dragim osobama.

Kada ih iščitavate, osjećate iskrenu emociju, te ćete u njima pronaći teme o životu, ženskim i majčinskim emocijama i mislima uokvirene u lijepe pjesničke forme.

„ Inspiraciju pronalazim svugdje u svim osobama, u svojoj djeci prije svega. Tokom rata pisala sam o sudbini koju smo tada proživljavali, pisala sam o Srebrenici, o svojim doživljajima kada sam čuvala stoku, o svojoj maloj maci….Prosto inspiraciju crpim iz svih svakodnevnih situacija i događaja“ – istakla je Henadi Šeho, na naše pitanje gdje pronalazi inspiraciju.

U zbirci je svoje mjesto pronašla i pjesma koja nosi snažnu poruku „Pjesničkom riječju protiv nasilja nad ženama“ koju je autorica pridružila istoimenoj  međunarodnoj kampanji  i na taj način i Donji Vakuf pridružila mnogobrojnim gradovima  regiona i svijeta u kojima će pjesničkom riječju bit poslana snažna poruka o nenasilju nad ženama povodom 25.11. kad se ovaj dan obilježava.

Henadi Šeho, o svojoj pjesmi kojom se bori protiv nasilja dan ženama je istakla:

„ Poruka ove pjesme je upućena je svim muškarcima da žena nije samo žena, već je ona majka, sestra, kćerka. Mi smo nejaka i nježna bića, željne pažnje i ljubavi, tako da se muškarci prema ženi ponašaju, pažjivo i sa ljubavlju.“

Na večerašnjoj promociji, čitane su pjesme koje govore o  Henadijoj velikoj ljubavi prema svojoj zemlji, Bosni i Hercegovini.

Moderatorica promocije ove večeri je bila je  književnica Vernesa Manov,  a poeziju je interpretirala Ilhana Šeho, kćerka autorice Henadi Šeho.

 

Veliki broj naših sugrađana i sugrađanki, došao je podržati Henadi Šeho  večeras tako da je mala sala Doma kulture u Donjem Vakufu, bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Ipak, najvažniju podršku Henadi je dobila od svoje djece.

 

 

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print