FOTO/Promovisana knjiga “Hiljadu grobnica u Bosanskoj krajini 1992-1995”

0
192

U velikoj sali Centra za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf večeras je upriličena promocija knjige “Hiljadu grobnica u Bosanskoj Krajini 1992-1995.” autora Jasmina Odobašića.

Promotori knjige bili su prof. dr. Nenad Tanović, Šemsudin Mehmedović i moderator, Vildana Dolamić.

Autor daje podatke o 1.132 grobnice na tom području, od toga 128 masovnih, 116 zajedničkih i 886 pojedinačnih te o 4.697 žrtava čiji su posmrtni ostaci ekshumirani a dosad identificirano 4.016, među njima 314 žena, 136 djece, ubijenih stogodišnjaka, slijepih i gluhonijemih osoba, logoraša bačenih u jame i rudnike…

Jasmin Odobašić, govoreći o svim podacima prikazanim u knjizi, emotivno se obratio prisutnima i zamolio ih da ono što čuju iz ove knjige ne zaborave i prenose onima koji bi to morali znati.

“Rekli su mi nemoj Jasmine, u ovoj zemlji ne smije se znati istina, u ovoj zemlji čine sve da sakriju ono što se nama desilo. Utvrdio sam groznu istinu da najviše kradu na mrtvima. Tada sam odlučio da iza sebe ostavim istinu, neka čitaju poslije mene, to će biti moj testament. Ko pročita ovu knjigu, vidjet ćemo da smo moj tim i ja 2004.godine otkopali hiljadu grobnica…To je udarac za one koji žele da sakriju istinu, a istina uvijek nađe svoje puta”, kazao je autor.

Obimnost materijala natjerala je autora da ga ‘podijeli’ i iznese odvojeno kroz prikaz 20 općina Bosanske Krajine. Za svaku općinu je dao i kulturno-historijski pregled, demografsku strukturu uoči rata, broj grobnica, naveo sve grobnice iz kojih su od 1995. do 2013. ekshumirani posmrtni ostaci.

Ova knjiga je krik savjesti pojedinca koji je 23 godine radio na traženju nestalih, ali i poziv za pravdu koja još čeka,jer su zločinci još nekažnjeni i među nama su.

Pored autora, o knjizi su govoroli promotori Šemsudin Mehmedović i prof.fr.Nenad Tanović, a na samom početku prisutnima se u ime domaćina obratio općinski načelnik Huso Sušić.

Pored posjetitelja iz Donjeg Vakufa, večerašnjoj promociji knjige prisustvovali su i gosti iz Turske, iz prijateljskog grada Inegola.