FOTO/Promovisan priručnik za velika odrastanja “Knjiga za sretno odrastanje u inkluziji”

0
385

U velikoj sali Centra za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf večer je upriličena promocija zanimljivog priručnika za velika odrastanja “Knjiga za sretno odrastanje u inkluziji”, kojeg su napisale spisateljske duše u okviru aktivnosti i kreativnog razvoja jezičko-novinarske sekcije „Prve osnovne škole“Donji Vakuf, pod rukovoditeljstvom nastavnice Vernese Manov.

Nakon multimedijalnih radionica, četrdesetak učesnika u programu naučilo je kako se pišu književni tekstovi, prave scenariji i sinopsisi za kratke džinglove, zatim kako kreirati dijaloške televizijske i radijske sadržaje, ali i kako voditi art radionice u kojima se beskrajno pomagalo onima kojima je pomoć u stjecanju znanja i vještina bila potrebna, kao i kako kroz art radionice o nenasilnoj komunikaciji izraziti svoje afinitete u svijetu pisanih riječi, jezičkog stvaralaštva i medija.

Sav trud, zalaganje i rezultati postignuti u okviru šestomjesečnog trajanja programa kao krunu rada imao je izlazak iz štampe priručnika „Knjiga za sretno odrastanje u inkluziji“.

Promocija priručnika bila je promocija dječijih aktivnosti i mašte, promocija kakvu sa djecom može prirediti samo spisateljska duša nastavnice Vernese Manov.

Prisutnima su se obratili i općinski načelnih Huso Sušić, kao i direktorica Prve osnovne škole Selvedina Fazlagić koja je ovom prilikom svim učesnicima uručila zahvalnice za rad i doprinos u odrastanju u inkluziji.

Ovaj priručnik može poslužiti i djeci i mladima, ali i odraslima koji se bave radom sa djecom da osmišljavaju performanse, dijaloške emisije, scenarije za predstave ili tv i radijski program, razvijaju kreativne sposobnosti i stvaraju ambijent za nove kreativne ideje.

Zanimljivo je što se u ovoj publikaciji jasno vidi kako djeca djeci pomažu u razvijanju tih ideja i podstiču na kreativno djelovanje u nastavnim i vannastavnim aktivnostima.

Direktorica škole, Selvedina Fazlagić, nastavnici, stručni i vanjski saradnici, urednica knjige, svi koji su dali svoj doprinos u izradi priručnika mogu biti ponosni na to da su djeci i mladima pokazali da su spremni podržati kreativne i inovativne ideje svojih učenika i pokazati im da su ostvarenja lijepih snova i na javama u djetinjstvu moguća, ako vrijedno i ustrajno rade na tome kroz učenje i  stjecanje vještina i kreativnosti.