Foto / Posjetili smo radilište na izgradnji mosta, evo kada možete očekivati završetak radova

0
1083

 

Radovi na izgradnji mosta preko rijeke Vrbas u Donjem Vakufu, na putu iz pravca  Travnika,  u punom su jeku. Investitor projekta je JP JP Ceste F BiH.  Trenutno se podiže rasponska kontrukcija mosta, treća faza, srednji raspon.  Radovi su trebali početi u februaru prošle godine, međutim zbog izmjene projekta odloženi su za drugu polovinu septembra 2020. godine. Prema riječima šefa gradilišta Admira Terzića, poplave su usporile radove za oko mjesec i po dana. Radove izvodi Konzorcij Bossil d.o.o. Vitez i Pont d.o.o. Sarajevo. Most će biti završen u predviđenom roku, a to je 31. maj ove godine. Dimenzije mosta : dužina 40 metara, širina sa pješačkim stazama 15,5 metara,  sa dvije trake od po 4,5 metara. Most će imati i dva razdjeljna ostrva od 2 metra.  Prema projektu planira je i izgradnja kružnog toka R 4 na prilazu mostu kod objekta BH Pošte, te rušenje postojećeg i izgradnja novog propusta na Oboračkoj rijeci.

U ovoj fazi  izgradnje obilaznice u Donjem Vakufu projekat će u konačnici obuhvatiti  ukupno tri kružna toka, most, propust, jednu dionicu kolovozne trake između novog mosta i mosta „Alija Izetbegović“ i roštiljsku konstrukciju u svrhu zaštite stijene na Gradini.

Upravo problemi koji su se javili tokom izvođenja radova na padini Gradine prema postojećem mostu prolongirat će rok za završetak ukupnih radova u ovoj fazi izgradnje obilaznice. Naime, zbog lošeg kvalitata stijena na navedenoj lokaciji moralo se pristupiti izradi novog projekta. Kako saznajemo, izmjenjeni projekat uskoro će biti gotov, tako da bi i radovi na ovom dijelu gradilišta trebali uskoro biti nastavljeni.