FOTO/Polaganje kamena temeljca za džamiju na Ajvatovici

0
481

U okviru programskih sadržaja 508.Dana Ajvatovice danas je na platou Ajvatovice upriličena svečanost povodom polaganja kamena temeljca za džamiju.

„Danas polažemo kamen temeljac za džamiju u prelijepom mjestu na platou Ajvatovice, dva dana prije centralne manifestacije ovogodišnjih 508. Dana Ajvatovice. Do ideje smo došli prije nekoliko godina, napravili smo projekt, sad tražimo donaciju, a danas polažemo kamen temeljac s nadom da ćemo sredstva za izgradnju uskoro i pronaći, te da će se obezbijediti lijep, manji objekat koji će se izgledom uklopiti u ovaj ambijent. Biće to izgled starinske, drvene džamije, koja neće biti od prevelikog značaja za manifestaciju Ajvatovice, nego će biti od značaja za sve turiste i posjetitelje kojih je sve više na Ajvatovici tokom cijele godine“, kazao je muftija travnički Ahmed ef.Adilović.

Iako sredstva za izgradnju džamije još uvijek nisu obezbijeđena, kako ističu, radit će na tome da džamije bude izgrađena do 509. Ajvatovice.

Koliko je od značaja izgradnja džamije na Ajvatovici za mještane, glavni imam MIZ Donji Vakuf Esad ef. Slipa ističe,

„Izgradnja džamije puno će značiti za vjernike, jer je ajvatovička livada ali i Prusac, od velikog značaja za sve. Pored toga, tokom cijelog ljeta dolaze nam turisti, ekskurzije, delegacije, vjernici iz svih dijelova BiH ali i nekih drugih država, stoga će nam i zbog  toga biti od značaja. Putna infrastruktura je završena do kraja, tako da se i luksuznim automobilima lako može doći do Ajvatovice. Trenutno tražimo donatore za izgradnju džamije na Ajvatovici, kako bi vjernici prilikom posjete imali  gdje klanjati, iako je Ajvatovica muzej pod otvorenim nebom“, istaknuo je glavnim imam Esad ef. Slipac.

Po završetku polaganja kamena temelja, upriličeno je i podizanje zastava zemalja učesnica manifestacije.

Bila je ovo prilika da muftija travnički Ahmed ef. Adilović zajedno sa općinskim načelnikom Husom Sušićem i direktorom ŠPD „Srednjobosanske šume“ Donji Vakuf, Vildanom Hajićem prošetaju i pogledaju sve što se do sad uradilo u „Parku Ajvatovice“.